-Ako postoji uteg i balast na životu BiH to je upravo taj koncept prava na dominaciju jednog naroda, rekao je za Hrvatski Medijski Servis Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH, komentirajući izjave prvog čovjeka SDA, Bakira Izetbegovića, kako je u Federaciji BiH na djelu teror manjine nad većinom te kako bi on pristao na to da Hrvati mogu birati legitimne političke predstavniku u slučaju da se ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH grubo reduciraju po uzoru na Vijeće naroda Republike Srpske.

Bakir Izetbegović bi, kako kaže Ćosić, htio stvoriti privid ravnopravnosti, a mi imamo potpuno jasne ustavne standarde po kojima svaki narod ima mehanizme zaštite. Naglašava da je čelniku najveće bošnjačke stranke cilj te mehanizme marginalizirati, “znači otvoriti prostor za stvarnu dominaciju, a tek kao farsu imati zaštitu nacionalnog prava drugog naroda.”

Dopredsjednik HDZ-a BiH drži zanimljivim to što se Bakir Izetbegović poziva na Republiku Srpsku koja mu je, kako kaže sigurno trn u oku.

„Sigurno mu je u tom konceptu građanske države Republika Srpska veliki trn u oku, ali se kada treba poziva na rješenja iz RS“, rekao je Ćosić osvrćući se na želju političkog Sarajeva da se kompetencije federalnog Doma naroda svedu na Vijeće naroda RS.

Predsjednik Vlade ŽZH ističe da treba biti jasan i kazati da BiH opstaje zahvaljujući međunarodnoj zadanosti.

“Ona je jedna činjenica koja je međunarodno zadana i dok je god tako stanje mi ne možemo govoriti o stabilnosti. Ne treba se ljutiti kada nam netko kaže da smo nestabilna zemlja jer to nam upravo pokazuje prisustvo međunarodnog faktora; od visokog predstavnika pa do skupine čuvara Daytonskog sporazuma. Mi još uvijek nemamo kapacitet i nikada ga nećemo imati dok ne prihvatimo da smo zemlja triju ravnopravnih naroda”, rekao je Ćosić.

Sugovornik HMS-a kaže da mu nije jasno zašto Bakir Izetbegović nikada ne posegne za djelima svoga oca (Alije op. hms.) koji je, kako napominje, potpuno jasno rekao da su tri naroda zadatost nešto kao što je zadatost reljef BiH.

-Ne možete mijenjati reljef silom, niti možete tu činjenicu na kojoj počiva Bosna i Hercegovina mijenjati. Tko god to pokušava mijenjati on dovodi u pitanje opstanak države kao takve, rekao je Ćosić.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH kaže da se u BiH sukobljavaju različite političke koncepcije.

„Na jednoj strani, kao reakcija na unitarizaciju i na taj projekt stvaranja građanske države imamo politike secesije države. Ako imamo te dvije krajnosti, jedini je način pribjegavati tzv. politici akomoditeta – da se oni koji imaju takva ekstremna politička stajališta njih odreknu. Tu Hrvati uopće ne postoje kao remetilački faktor. Svako odricanje od tih ekstremnih politika približava nas konceptu kojega mi Hrvati podržavamo“, rekao je Ćosić i ponudio rješenje:

-Rješenje je prihvatiti ono što je već u Ustavu zadano i mi ga već u Ustavu imamo, ali to politike u stvarnosti ne žele prihvatiti. Prihvaćanjem koncepta ravnopravnosti mi bismo napravili glavni korak ka stabilizaciji društva, napretku BiH, kaže Ćosić.

Komentirajući kontinuirani diskurs koji u zadnje vrijeme proklamira predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, da je u BiH na djelu teror manjine nad većinom (Hrvata nad Bošnjacima) zahvaljujući istovjetnim ovlastima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Ćosić kaže da se tu ne radi o bilo kakvom ekskluzivnom pravu jer to pravo imaju i drugi narodiu BiH.

„Ako vi prava drugih doživljavate kao uteg, a u ovom slučaju on prava jednog naroda doživljava kao uteg, balast ili remetilački faktor, onda se postavlja pitanje preispitivanja nečije politike – kako meni nečije pravo može biti uteg ako isto pravo imam i ja“, pita se Ćosić nastavljajući s tvrdnjom da ako postoji uteg i balast na životu BiH to je upravo taj koncept prava na dominaciju jednog naroda.

Ćosić u odgovoru bošnjačkom establishmentu kaže da, ukoliko vam se netko suprotstavi tom konceptu dominacije, onoga koji traži ravnopravnost ne možete smatrati utegom.

-Vi ste jednostavno zacrtali nekakvu imperijalističku politiku i želite dominirati jednom zajednicom. Ako je to zajednica ravnopravnih naroda njome nitko ne može dominirati. Jedini koji remeti taj politički mir i postizanje konsenzusa o unutarnjem ustrojstvu BiH jeste onaj koji tuđa prava doživljava kao problem, rekao je Ćosić, piše HMS.

M.J.