Momčilo Krajišnik, ratni čelnik Republike Srpske kojega je Haški sud osudio na dvadeset godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH, umro je jutros u banjalučkoj bolnici nakon što se zarazio koronavirusom.

”Obavještavamo javnost i medije da je jutros, 15.9.2020. godine, u 06:00 sati u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane Univerzitetskog Kliničkog centra Republike Srpske, od posljedica infekcije novim koronavirusom preminuo Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske”, objavila je Klinika, a prenijele banjalučke Nezavisne novine.

Krajišnik, koji je zajedno s Radovanom Karadžićem I Biljanom Plavšić pripadao najužem ratnom vodstvu Srpske demokratske stranke (SDS) u BiH, uhićen je 2000. godine na temelju tjeralice Haaškog suda. Šest godina kasnije, u rujnu 2006, osuđen je na dvadeset godina zatvora zbog ratnih zločina istrebljenja, ubojstva i progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacija, nečovječnog postupanja i zločina protiv čovječnosti. Tužitelji, međutim, nisu uspjeli dokazati da je Krajišnik sudjelovao u genocidu.

Nakon što je 2013. odslužio dvije trećine zatvorske kazne, pušten je na slobodu.

Nakon izlaska na slobodu vodio je udrugu “Stvaraoci Republike Srpske”.

 

M.J.