Za predsjednika HDZ-a BiH u subotu je u Mostaru na stranačkom saboru ponovno izabran Dragan Čović, koji je pozvao na uspostavu jednakopravnosti Hrvata u ovoj zemlji te snažnije napredovanje prema euroatlantskim integracijama.

Nakon prebrojanih 486 glasova sudionika Sabora HDZ-a BiH, za Čovića, koji je bio jedini kandidat, glasovao je 481 zastupnik, a pet glasova bilo je nevažećih.

U obraćanju na Saboru, Čović je rekao kako će stranka kojoj je na čelu, ali i Hrvati ispružiti ruku za izgradnju normalne Bosne i Hercegovine kao članice Europske unije u kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna.

-Bosna i Hercegovina mora preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda s legitimitetom. U trenucima kada imamo dva bošnjačka člana predsjedništva neki su računali da ćemo krenuti nekim alternativnim putem, ali upravo suprotno mi se zalažemo za Bosnu i Hercegovinu triju konstitutivnih naroda, rekao je Čović. 

Hrvatska strana u BiH smatra da je aktualni hrvatski član BiH Predsjedništva Željko Komšić nametnut Hrvatima u BiH glasovima dominantno bošnjačkih birača, istaknuo je.

Predsjednik HDZ-a BiH otvoreno je podupro cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali i drukčije unutarnje uređenje, te nastavak snažnog zauzimanja za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu.  

Na stranačkoj konvenciji HDZ-a BiH, neuobičajeno emotivno je govorio dužnosnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Adil Osmanović, koji je pozvao na otvoreni dijalog hrvatske i bošnjačke strane. 

-SDA i HDZ su u koaliciji dugi niz godina i to nas obavezuje da razmišljamo drugačije, odgovornije od onih koji ne bi voljeli da nas vide zajedno. SDA je bila, danas je i bit će partner HDZ-u ne samo u koaliranju za uspostavljanje vlasti, već i na putu ulaska BiH u EU i NATO. EU i NATO su naš primarni cilj, rekao je Osmanović. 

Za zamjenika predsjednika HDZ-a BiH izabrana je Borjana Krišto. Za dopredsjednike stranke izabrani su Zdenko Ćosić, Marinko Čavara, Darijana Katić, Josip Jerković i Ivo Vincetić.

Izabrano je i deset članova Predsjedništva stranke, a to su: Anto Domić, Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Lidija Bradara, Nada Ćulap, Andrijana Zarinković, Ivan Vukadin, Mato Zovko, Ljubo Grizelj i Mijo Krešić.

 

M.J.