Član Povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul najavio je da će zatražiti istragu o radu ove agencije, koja je, sudeći prema medijskim tvrdnjama, ilegalno prisluškivala hrvatske političare i poduzetnike iz BiH i Hrvatske.

-Tražit ću preciznu istragu novonastale situacije. Povjerenstvo ima široke nadležnosti u nadzoru rada Obavještajno-sigurnosne agencije. Nastojat ćemo te nadležnosti iskoristiti do kraja i rasvijetliti činjenice -  rekao je Kožul koji je i zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Uvjeren je da se Obavještajno-sigurnosna agencija zloupotrebljava od strane određenih političkih stranaka.

-Sada imamo evidentnu zloporabu, ne samo Obavještajno-sigurnosne agencije, nego i ljudi, konkretno ministra sigurnosti /Dragana Mektića/. To je vrlo ozbiljna situacija i na tragu je svega onoga što se događa u BiH posljednjih mjeseci prema Hrvatima u BiH i Hrvatskoj. A svaki takav potez reflektira se i na odnose prema EU i NATO-u - pojasnio je Kožul.

>>

Ocijenio je da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlaštenja, te iznošenja tajnih podataka.

-Svaka njegova reakcija predstavlja zloporabu položaja i Obavještajno-sigurnosne agencije, a posebno tajni u dijelu koje se odnose na, kako kaže, legalne i legitimne akcije ove agencije. A to su povjerljive ili tajne informacije - dodao je Kožul.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je OSA provodila posebne mjere.

 

M.J.