Nova predsjednica Europskog parlamenta je pučanka Roberta Metsola koja je pobijedila u prvom krugu s osvojenih 458 glasova zastupnika.  U utrci za predsjednicu EP-a Šveđanka Alice Kuhnke osvojila je 101 glas, a Španjolka Sira Rego iz kluba Ljevice 57 glasova.

- David Sassoli je bio borac, borio se za Europu, za nas, za ovaj parlament, rekla je Metsola na početku pobjedničkog govora i dodala da će nastaviti ići tim putem. Poručila je eurozastupnicima da EP mora izaći iz Strasbourga i Bruxellesa i približiti se svim europskim gradovima, dati podršku Konferenciji o budućnosti Europe i osigurati uspjeh tog demokratskog projekta. "Posebno moramo slušati mlade", istaknula je Metsola jer je 2022. godina Europska godina mladih.

- Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina, rekla je nova predsjednica EP-a, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva.

Metsola je treća žena na čelu EP-a nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.). U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u EU.

Talijanski socijalist Sassoli, Metsolin prethodnik na čelnom mjestu parlamenta, preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava".

 

M.B.