Joe Biden će 20. siječnja prisegnuti za 46. američkog predsjednika. Zbog jačanja pandemije i povećanja sigurnosti nakon nedavnog napada na Kongres, njegova inauguracija bit će kao nijedna prije.

Predsjednik na isteku mandata Donald Trump neće doći svome nasljedniku na inauguraciju, u još jednom kršenju tradicije na kraju svog kaotičnog četverogodišnjeg mandata.

Biden planira obrnuti ključne Trumpove politike - vratiti SAD u Pariški klimatski sporazum i poništiti povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Novozabrani američki predsjednik SAD Joe Biden potpisat će niz uredbi u srijedu, prvog dana svog predsjedanja, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu, najavio je u subotu njegov budući šef kabineta Ron Klain, javlja Hina.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom. Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017. godine.

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe, no istaknuo je da se odnose na ​​četiri prioriteta Joea Bidena, a to su borba protiv pandemije koronavirusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje gospodarstva i borba za socijalna i rasna pravda.

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donijet će uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske ​​u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti.

Na ekonomskom planu Joe Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe, povezane s pandemijom.

Novi predsjednik nastavit će s nizom drugih dekreta tijekom pvih deset dana svog predsjedanja, do 1. veljače, dodao je Klain.

"Ove mjere olakšat će živote milijunima Amerikanaca koji pate od ove krize", objasnio je budući šef kabineta. "Novoizabrani predsjednik Biden će djelovati, ne samo da poništi najozbiljniju štetu koju je Trumpova administracija napravila, već i da zemlju pomakne naprijed."

 

M.M.