Diljem svijeta korona virusom do sada je ukupno zaraženo gotovo 275.000 ljudi, od čega je više od 11.355 preminulo, dok se 90.939 oboljelih oporavilo, prema podacima Johns Hopkins sveučilišta. Nakon Italije, situacija je najdramatičnija u Španjolskoj.

Prema brojnim epidemiolozima, Španjolska nekoliko dana zaostaje za Italijom, što bi trebalo značiti da će broj novozaraženih i umrlih narednih dana početi drastično rasti.

Prema podacima objavljenim u petak navečer, u toj je europskoj kraljevini trenutno 20.412 zaraženih koronavirusom, čak 2335 više nego u četvrtak. Do sada je život izgubilo 1050 ljudi, a u posljednja 24 sata umrlo ih je čak 219, što je 30 posto više nego dan prije.

Čak 1141 pacijent trenutno je na intenzivnoj njezi, što je porast od 21,5 posto u odnosu na dan prije. Na razini cijele Španjolske u ovome trenutku postoji samo 4400 jedinica intenzivne skrbi, što prema krivulji širenja zaraze neće biti dovoljno za samo nekoliko dana. Kako bi što prije pojačali broj medicinskih djelatnika, španjolska vlada je mobilizirala studente visokih godina medicine i povukla je liječnike iz mirovine.

Španjolska je tijekom petka postala trećim mjestom epicentra na globalnoj razini; po broju ukupno oboljelih danas je preskočila i Iran. Vlasti su u subotu proglasile izvanredno stanje i uvele strogu karantenu na nacionalnoj razini, ali će se tek za tjedan dana vidjeti jesu li radikalne mjere urodile željenim rezultatom. U slučaju Italije, naime, to nije bilo slučaj.

Bolnički kapaciteti diljem zemlje već su na rubu, a medicinski djelatnici upozoravaju da će uskoro morati početi donositi teške odluke u prioritetu spašavanja pacijenata. Prednost će, upozoravaju, biti dana onim mlađim i onim koji nemaju dodatne tegobe.

Španjolska središnja banka upozorava da će ova kriza uzrokovati ''potres bez presedana'' njihovom gospodarstvu, a čak pola građana strahuje za svoja radna mjesta.

Broj zaraženih nezaustavljivo raste i u Sjedinjenim Američkim Državama, a prisutnost virusa službeno je potvrdilo svih 50 saveznih država. Trenutno je više od 16.000 zaraženih u SAD-u, nekoliko tisuća više nego jučer, a život je do sada izgubilo 233 Amerikanca.

Najdramatičnije mjere poduzete su u saveznim državama New York i Californiji u kojima je ujedno i najveći postotak oboljelih. Guverner države New York Andrew Cuomo strogo je odredio limit aktivnosti koje građani mogu provesti izvan svojih domova, a svim je zaposlenima čiji posao nije od esencijalne važnosti naredio da rade od doma. Samo u toj državi trenutno je više od 7800 oboljelih, zbog čega je uvedeno i drive-in testiranje na virus.

Državni tajnik Mike Pompeo je na konferenciji za novinare najavio kako će granica s Kanadom i Meksikom biti zatvorena za sve tranzite koji nisu od ''esencijalne važnosti'', a ujedno je pozvao i sve građane SAD-a da se ''hitno vrate u državu'', zaključuje Jutarnji list.

M.M.