Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja), u ponedjeljak je donijela odluku kojom Agrokoru d.d. privremeno oduzima dionice Mercatora d.d., ustvrdio je danas na konferenciji za novinare Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Foretnova grupe.

Privremena mjera oduzimanja dionica temelji se na nepravomoćnoj kazni, u iznosu od 53,9 milijuna eura, koju je AVK izrekao još u rujnu ove godine za slučaj koncentracije, a na koju je Agrokor uložio žalbu. Nepravomoćna kazna se odnosi na slučaj kada je Agrokor AG iz Švicarske, u vlasništvu Ivice Todorića, 2016. kupio tvrtku Costella d.o.o., koja ostvaruje tek nešto više od milijun eura godišnjeg prihoda.

Naime, zbog neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor AG i Ardeya Global Ltd., slovenska Agencija je 24. rujna 2019. donijela odluku o izricanju kazne od 53,9 milijuna eura za Agrokor kao pravnu osobu, te pet tisuća eura za odgovornu osobu (Ivicu Todorića). Prema obrazloženju AVK-a, tom je koncentracijom Agrokor stekao 100 posto udjela u tvrtki koja je vlasnik tvrtke Costella d.o.o., te je sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja u Sloveniji navodno bio u obvezi prijaviti koncentraciju 30 dana od potpisivanja ugovora o preuzimanju.

Također, odluka AVK-a kojom je utvrđena kazna od 53,9 milijuna eura je nepravomoćna, budući da je protiv nje Agrokor podnio zahtjev za sudskom zaštitom, koji je 8. studenog 2019. predan AVK-u. Međutim, taj Agrokorov zahtjev za sudskom zaštitom AVK još uvijek nije proslijedio nadležnom Okružnom sudu u Ljubljani kako bi sudu omogućio da odluči o zahtjevu za sudskom zaštitom. Dapače, umjesto toga je svojom odlukom, bez sudjelovanja suda, 16. prosinca 2019. pokrenuo privremenu zapljenu dionica Mercatora d.d. koje su u vlasništvu Agrokora d.d. 

Svemu ovome je prošli tjedan prethodila prijava Agrokora i Fortenova grupe slovenskog Ministarstva gospodarstva Europskoj komisiji zbog intervencija države preko SID banke u poslovanje Mercatora i kršenje europskih zakona. Agrokor d.d. je naime 4. prosinca 2019. poslao Europskoj komisiji prijavu protiv Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije, u kojoj argumentira da slovensko Ministarstvo gospodarstva, odnosno ministar Zdravko Počivalšek, koristeći SID banku koja je u državnom vlasništvu i koja je vjerovnik Mercatora, postavlja Mercatoru i Fortenova grupi zahtjeve kojima bi se zaštitili slovenski dobavljači i dobili prednost pred dobavljačima iz svih drugih zemalja članica EU, čime direktno krše Ugovor o Europskoj uniji i Ugovor o funkcioniranju Europske unije.

M.M.