Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a Daytonski mirovni sporazum može biti promijenjen samo uz suglasnost svih strana u državi, izjavio je veleposlanik Turske u Beogradu Tanzu Bilgic, komentirajući jačanje suradnje između BiH, Srbije i Turske i predstojeći posjet turskog predsjednika Beogradu.

-Ako bude nekih izmjena ili poboljšanja ovog sporazuma, to mora biti učinjeno u suglasnosti svih zainteresiranih strana i pod nadzorom nadležnih međunarodnih institucija, rekao je veleposlanik Biglic u izjavi za beogradski Blic.

Komentirajući nedavno usvajanje Deklaracije SDA, koja zagovara unitarno uređenje BiH, naveo je da je "Izetbegović naglasio da ove inicijative neće biti jednostrane, nezakonite i neustavne, već da je to moguće samo uz suglasnost svih strana".

-Smatram da će rezultati trilateralnog sastanka Turske, Srbije i BiH tijekom posjeta Srbiji turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana konkretno doprinijeti cijeloj regiji, kazao je Biglic.

Podsjetio je da će tijekom predstojećeg Erdoganovog posjeta Srbiji, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u Sremskoj Rači biti položen kamen temeljac za izgradnju autoceste Beograd-Sarajevo.

Turski veleposlanik također navodi da će tijekom Erdoganovog posjeta, planiranog za 7. i 8. listopad, između ostalog, biti održan i poslovni forum kojem će nazočiti 200 turskih gospodarstvenika, kao i trilateralni summit lidera Srbije, Turke i BiH.

 

M.M.