Tri tjedna nakon što je u Bad Dürrenbergu uhićen u akciji njemačke policije zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine, državljanin BiH Adis Abaz (39) uložio je žalbu kojom se protivi izručenju Belgiji.

Abaz je, naime, uhićen po tjeralici belgijske policije. Kako prenosi Njemačka novinska agencija, Tužiteljstvo u Naumburgu, koje je potvrdilo ovu informaciju, tvrdi da Abaz do kraja tjedna treba obrazložiti ovu svoju žalbu na izručenje, prenosi portal Klix.ba.

Nakon toga će Okružni sud u ovom gradu odlučiti po njegovoj žalbi. Inače, Abaz je uhićen 20. lupnja na osnovi naloga za uhićenje koji je stigao iz Bruxellesa. 

Abaz se dovodi u vezu s terorističkom organizacijom koja je odgovorna za napad 13. studenog 2015. godine u Parizu, kad je u klubu Bataclan i obližnjim ulicama ubijena 131 osoba, a 413 teže ili lakše ranjeno.

Početkom ožujka 2019. godine Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH protiv Abaza, a u kojoj je navedeno da je Adis Abaz formirao i postupao kao pripadnik skupine za organizirani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te skupine koja je neovlašteno, radi stjecanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prijenos opojnih droga, navodi isti izvor.

 

M.J.