Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić optužio je u ponedjeljak u Sarajevu vlade u Tirani i Prištini da rade na uspostavi "velike Albanije", a istodobno je zaprijetio kako niti jedno rješenje za status Kosova neće biti moguće provesti ukoliko se o tome ne postigne izravni sporazum s Beogradom.

Dačić je u Sarajevo stigao na sastanak izaslanstava ministarstava vanjskih poslova trinaest država-članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji je održan uoči summita te regionalne inicijative, a sve te skupove bojkotirale su vlasti Kosova i Albanije prosvjedujući na taj način zbog zbog tretmana koji je u BiH bio namijenjen kosovskim dužnosnicima.

Dačić je u prvom komentaru takvog postupka ocijenio kako je to očevidno provedba najave da će Kosovo i Albanija ubuduće voditi zajedničku vanjsku politiku, a sve je protumačio konstatacijom kako je to dio šireg političkog plana.

"(Behgjet) Pacolli kaže da sporazum o zajedničkoj vanjskoj politici predstavlja Albaniju i Kosovo kao jednu naciju. Što se još treba dogoditi da se potvrdi kako je na djelu uspostava velike Albanije", kazao je Dačić novinarima koji su od njega tražili komentar odluke kosovskih i albanskih dužnosnika da ne dođu u Sarajevo.

Šef srbijanske diplomacije postavio je pitanje što bi se dogodilo kada bi njegova zemlja s Republikom Srpskom potpisala sporazum kakav su dogovorili Kosovo i Albanija.

Ustvrdio je kako Beograd, unatoč činjenici da ne priznaje neovisnost Kosova, nema ništa protiv sudjelovanja Kosova u međunarodnim inicijativama poput SEECP-a, ali neće dopustiti da to prejudicira statusna rješenja.

"Za Kosovo nema rješenja dok se ne dogovore s Beogradom. Možda im netko to obećava, no to nije realno", poručio je Dačić.

Izaslanstva država-članica SEECP-a su na skupovima koji se održavaju u Sarajevu u sklopu okončavanja jednogodišnjeg predsjedavanja BiH ovom inicijativom predstavljena su pločicama na kojima je naziv glavnih gradova zemalja iz kojih dolaze. Nisu istaknuta nikakva druga obilježja pa ni nazivi država niti njihove zastave.

Dačić tvrdi kako je samo to sukladno sporazumu iz Bruxellesa kojim su Beograd i Priština dogovorili način sudjelovanja Kosova u međunarodnim inicijativama i na sastancima.

Tvrdi kako odluka dužnosnika Kosova da ne dođu u Sarajevo isključivo ima za cilj izvršiti pritisak na BiH da prizna kosovsku neovisnost.

BiH, kao niti Srbija, još nije priznala Kosovo, a razlog je protivljenje priznanju Kosova kojega iznose dužnosnici iz reda bosanskih Srba.

Podsjetimo, Kosovo je stoga od prošle godine za BiH i Srbiju nametnulo posebne pristojbe na robe koje izvoze u tu državu i taj "carinski rat" traje i danas bez izgleda da se skoro okonča, jer Kosovo inzistira na uzajamnom priznanju kao na preduvjetu ukidanja tih protekcionističkih mjera.

 

M.J.