Sjedinjene Države su ovog tjedna izvele računalne napade na iranske sustave lansiranja raketa i na špijunsku mrežu, pošto je Teheran srušio američku bespilotnu letjelicu, pišu u subotu američka glasila.


Washington Post navodi da su na udaru jednog od takvih napada bila računala za kontrolu lansiranja projektila i raketa. Yahoo! News piše pak da je drugi hakerski napad bio uperen protiv špijunske mreže koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški tjesnac.

Po pisanju WP-a, te hakerske napade koji su isplanirani prije nekoliko tjedana, američki vojni dužnosnici su bili predložili kao odgovor na napade na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu. Washington optužuje Iran za te napade, ali Teheran niječe bilo kakvu umiješanost.

Teheran je još 2010. optužio SAD i Izrael da su u jeku krize zbog iranskog nuklearnog programa stvorili moćni računalni virus Stuxnet koji je zarazio više tisuća njegovih računala i blokirao centrifuge za obogaćivanje uranija.

Donald Trump je u subotu najavio da u ponedjeljak uvodi nove "velike" sankcije Iranu koji je pak upozorio SAD da će svaki, pa i najmanji napad na njegov teritorij imati razorne posljedice za njegove interese u regiji.

-Svaki sukob u Zaljevu može se nekontrolirano proširiti, rekao je viši iranski vojni zapovjednik, a prenosi ga u nedjelju poluslužbena novinska agencija Fars.

Iran je poručio u subotu da će čvrsto odgovoriti na svaku prijetnju SAD-a.

- Izbije li sukob u regiji, ni jedna zemlja neće moći upravljati njegovim djelokrugom i vremenom, rekao je general Golami Rašid, prenosi Fars.

- Američka vlada mora odgovorno postupati da zaštiti živote američkih vojnika izbjegavanjem pogrešnog postupanja u regiji - rekao je.

Američki saveznik Izrael, koji je dugo vremena prijetio udarima zbog iranskoga spornog nuklearnog programa, signalizirao je razumijevanje za Trumpov stav zauzimajući se za diplomatski pritisak na Teheran.

- S dužnim poštovanjem prema činjenici da je 150 Iranaca pošteđeno okrutne sudbine, stvarno je najvažnija američka politika (koja) apsolutno služi svjetskim interesima i interesu Izraela u sprečavanju da Iran dobije nuklearno oružje, rekao je ministar regionalne suradnje Tzachi Hanebgbi za izraelski radio.

Hanegbi predviđa međutim da bi Washington i dalje mogao napasti ako Iranci izazivaju u Zaljevu.

- Naučio sam - kako nas uči kazališna umjetnost - da pištolj koji se vidi u prvom činu uvijek opali u trećem,  a mi se približavamo trećem, rekao je izraelski ministar.

 

M.M.