Juan Guaidó, čelnik oporbe i samoproglašeni predsjednik Venezuele, objavio je jutros po lokalnom vremenu da je počeo "kraj uzurpacije vlasti koju provodi Nicholas Maduro" i da kreće zadnja faza "Operacije sloboda".

Guaidó je ove riječi izrekao u pratnji nekoliko naoružanih osoba u vojnim odorama, a pritom je pozvao i građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu "uzurpaciju", javlja Hina.

Guaidó se, u videu koji je objavio na svom Twitter profilu, nalazio u društvu muškaraca u vojnim odorama i oporbenog političara Leopolda Lopeza, koji je u kućnom pritvoru.

- Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele - poručio je Guaidó.

Guaidó, čelnik venezuelske Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u siječnju se pozvao na ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim.

Posljednjih je tjedana sve više i više putovao izvan glavnog grada Caracasa kako bi pokušao izvršiti pritisak na Madura da odstupi. Za srijedu su planirani prosvjedi među kojima, po najavama Guaidóa, "najveći mimohod u povijesti Venezuele".

Istovremeno, Maduro, koji ima potporu Rusije, naziva Guaidóa marionetom SAD-a koji ga pokušava svrgnuti državnim udarom. Vlada je uhitila njegovog glavnog pomoćnika, ukinula Guaidóov parlamentarni imunitet te je otvoreno nekoliko istraga protiv njega. Također su mu zabranili odlazak iz zemlje, što je Guaidó otvoreno prekršio ranije ove godine.

Prošlog je tjedna Guaidó rekao kako je njegov kongresni saveznik, oporbeni zastupnik Gilber Caro, pritvoren te je 11 članova njegovog tima pozvano na razgovor u obavještajnu agenciju.

 

M.M.