Vlada Pakistana odbacuje glasine o normalizaciji odnosa između službenog Islamabada i Izraela, kojeg smatra svojim neprijateljem broj jedan.

Pakistanski ministar za parlamentarne poslove Ali Muhamad Khan izjavio je u kako njegova zemlja ne namjerava priznati Izrael, te kako će se “čvrsto” "usprotiviti svima onima koji govore o normalizaciji s tim režimom".

-Cionistički režim je neprijatelj broj jedan Pakistanu i mi ga nikada nećemo priznati - rekao je tijekom javnog zasjedanja u parlamentu.

Izjave pakistanskog ministra Alija Muhamada Khana bile su odgovor na nedavne komentare bivšeg pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, koji je na konferenciji za novinare u Dubaiju nagovijestio da bi normaliziranje odnosa s Izraelom pomoglo Pakistanu u borbi protiv Indije .

Podsjetimo, napetosti između dva susjeda su  eskalirale zbog terorističkog napada izvršenog 14. veljače u gradu Pulwami, na području Kašmira pod kontrolom New Delhija, kada je ubijeno 40 indijskih vojnika.

Napad je provela islamistička skupina naoružanih muškaraca organizacije Jaish-e-Mohammad sa sjedištem u Pakistanu. Indija je uzvratila napadom, 26. veljače i tvrdi da je uspješno bombardirala kamp za obuku terorista na teritoriju Pakistana. Islamabad je osudio indijsku operaciju i obećao da će “odgovoriti u prikladno vrijeme i na prikladnom mjestu”.

Islamistički Pakistan i budistička Indija se bore za regiju Kašmir još od neovisnosti 1947. godine i zbog tog teritorija su na Himalajama vodili dva rata.

 

M.M.