Australija formalno priznaje zapadni Jeruzalem kao glavni grad Izraela, ali neće odmah premjestiti svoje veleposlanstvo, izjavio je u subotu premijer Scott Morrison, piše Jerusalem post.

- Australija sada priznaje da je Zapadni Jeruzalem, sjedište Knesseta i mnogih vladinih institucija, glavni grad Izraela. Radujemo se što ćemo praktično premjestiti naše veleposlanstvo u Zapadni Jeruzalem - rekao je Morrison.

Premijer Morrison je još u listopadu najavio da je otvoren za premještanje australskog veleposlanstva iz Tel Aviva ali je ta neočekivana najava tada cinično promatrana.

Australski premijer još je tada kritizirao susjedne muslimanske države poput Indonezije i Malezije, koje ne priznaju pravo Izraela na postojanje.
Istodobno, Izrael cijeli Jeruzalem vidi kao svoj glavni grad, uključujući i istočni sektor koji je stavio pod nadzor nakon rata 1967. godine i želi da se sve veleposlanstva smjeste upravo u tom djelu.

Za razliku od Izraela, većina drugih država vjeruje da status Jeruzalema treba riješiti pregovorima.

Status Jeruzalema jedna je od najvećih prepreka mirovnom sporazumu između Izraela i Palestinaca. Palestinci također žele da istočni Jeruzalem bude priznat kao glavni grad palestinske države.

Australski premijer Morrison stoga je kazao kako Australija neće premjestiti svoje veleposlanstvo u Zapadni Jeruzalem sve dok se ne utvrdi konačni status grada, ali će tamo otvoriti trgovinski i obrambeni uredi.

Potvrdio je potporu Australije dvostrukom rješenju s palestinskim glavnim gradom u istočnom Jeruzalemu.

 

M.M.