Deseci šefova država i vlada okuplja se u Parizu gdje se obilježava stoljeće od kraja Prvoga svjetskog rata, sukoba koji je trebao biti "rat kojim će završiti svi ratovi", a samo je potaknuo još strašniji dvadesetak godina poslije.

Predsjednici država i vlada počeli su  oko 9,30 stizati u Elizejsku palaču u Parizu gdje su ih uoči velike svečanosti obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata dočekivali francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte. Na crvenom tepihu Emmanuel Macron je dočekao između ostalih i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i njezinog supruga Jakova.

Uvodni govor održat će kancelarka Angela Merkel, zajedno s Macronom i glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

Uz obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata Macron je želio isti dan organizirati i međunarodni mirovni forum kojemu je cilj obrana multilateralizma. Na forumu neće biti američki predsjednik Donald Trump čija će politička stajališta vezana uz multilateralizam znatno drugačija od Macronovih i Angele Merkel.

Osim Macrona, na forumu će sudjelovati i njemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Justin Trudeau.

Inače, francuski i američki predsjednik Emmanuel Macron i Donald Trump susreli su se u subotu i suglasili su se oko toga da Europa mora snositi veći teret zajedničke obrane, nakon što je Trump u petak "vrlo uvredljivim" nazvao Macronovu ideju o formiranju europske vojske.

Govor bi na forumu trebala održati i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Uoči sudjelovanja na obilježavanju 100. godišnjice kraja Prvoga svjetskog rata, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Parizu je obišla izložbu Davora Rostuhara "Hrvatska puna boja".

Uz brojne državnike i političare, na forumu će biti i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, poduzeća, sindikata i vjerskih skupina.

Pariz je na najvišem stupnju pripravnosti. Više od deset tisuća vojnika i policajaca raspoređeno je diljem grada.

 

 

M.M.