Amerika je jučer birala. Demokrati su ponovno većina u Zastupničkom domu, što i nije iznenađenje. Republikanci su sačuvali Senat, čak i malo povećali prednost i to im daje u ruke moćan politički alat da brane djelovanje svog predsjednika Donalda Trumpa. Rezultat izbora je pokazatelj kako se Amerika ponovo polarizirala. Izlaznost birača bila je iznad svih očekivanja - čak 70 posto. 

Zastupnički dom, u kojem su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236 - 193), republikanci su izgubili kao što se i očekivalo. Procjene su da će demokrati imati 229, a republikanci 206 mjesta u Zastupničkom domu.

S većinom u Zastupničkom domu demokrati će moći zagorčavati život Donaldu Trumpu i srezati neke njegove njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja.

Na izborima za guvernere demokrati su republikancima 'oteli' tri ili četiri guvenerske pozicije, ali su i izgubili njima važne utvrde, poput onih na Floridi ili u saveznoj državi Ohio.

Amerikanci su dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Zastupnički dom. Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je Indijanka koja će biti izabrana u Kongres. Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib rođenu u Detroitu. Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa.

Brat američkog potpredsjednika Mikea Pencea - Greg Pence - ušao je u Zastupnički dom, predstavljajući se kao konzervativac koji se bori protiv pobačaja i za nošenje oružja.

Kohorst: Američka vanjska politika ostaje ista

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst u srijedu je za N1 televiziju komentirao jučerašnje  izbore u SAD-u.

-Očekivano je bilo da će demokrati preuzeti Zastupnički dom, a da će republikanci ostati većina u Senatu. Moramo naći način da surađujemo i nadam se da ćemo uspjeti u tome - rekao je Kohorst koji smatra da promjene u vanjskoj politici neće biti značajne i da će politika američkog predsjednika Donalda Trumpa ostat ista.

 

M.M.