Lijeva koalicija predvođena socijaldemokratima na parlamentarnim izborima u Švedskoj ostvarila je relativnu pobjedu nad strankama desnog centra, dok su antimigracijski Švedski demokrati ostvarili značajan rast podrške, pokazuju privremeni podaci državne izborne komisije.

Nakon prebrojenih glasačkih listića u gotovo sva 6.004 okruga, sa 40,6% glasova u blagom vodstvu se nalazi vladajuća stranka lijevog centra Socijaldemokrati premijera Stefana Lofvena, te Zeleni i njihova parlamentarna saveznica Lijeva stranka. 

Četveročlani blok desnog centra Savez, koji se sastoji od konzervativne Stranke umjerenih, Stranke centra, liberala i demokršćana, koji na mjestu premijera vidi konzervativnog vođu Ulfa Kristerssona, trenutno osvaja 40,3% glasova, pokazuju privremeni podaci državnog izbornog tijela.

Time koaliciji lijevog centra u parlamentu od 349 zastupnika pripada 144 mjesta, a Savezu 142, a s obzirom da nitko nema potrebnu većinu od 175 mjesta, to ukazuje na neizvjesnosti u vezi formiranja vlade.

Nacionalistički Švedski demokrati trenutno dobivaju 17,6% glasova, značajno više od prošlih izbora, kada su imali 12,9% podrške. To im donosi 63 zastupnička mjesta, a njihov čelnik Jimmie Akesson poručio je nakon objavljenih privremenih rezultata kako je spreman razgovarati i surađivati sa svim ostalim strankama, kazavši kako dobitak na ovim izborima želi prevesti u stvarni utjecaj. 

Akesson se nada da njegova stranka, koja se zalaže za izlazak Švedske iz EU i obustavljanje imigracija, može imati odlučujuću ulogu u pregovorima oko formiranja vlade. 

U jeku strahova od imigracije, Švedska je tako kao jedna od najliberalnijih europskih država na ovim izborima doživjela veliko skretanje udesno.

Tako je priljev od 163.000 tražitelja azila 2015. - najviše u Europi u odnosu prema broju stanovnika od 10 milijuna - polarizirao i glasače u Švedskoj i razbio dosadašnje političke konsenzuse.

 

M.M.