Turska više ne može primati sirijske izbjeglice, rekao je turski predsjednik recep Tayyip Erdogan na samitu s čelnicima Rusije i Irana u Teheranu gdje se razgovaralo o situaciji u sirijskoj enklavi Idlib.

-Turska je prihvatila 3,5 milijuna izbjeglica iz Sirije od početka sedmogodišnjeg rata. Biti će poduzeti koraci kako bi se spriječila dalja migracija iz Sirije - rekao je Erdogan.

Na sastanku trojice predsjednika – Rouhanija, Putina i Erdoğana – raspravljalo se kako osloboditi zadnje uporište džihadista, pokrajinu Idlib, bez izazivanja humanitarne katastrofe s obzirom na to da u Idlibu na malom prostoru ima više od 3,5 milijuna Sirijaca.

Čelnici tri zemlje koji, bez SAD-a, zajedničkim naporima pokušavaju paralelno pronaći mehanizam djelovanja na terenu i kreirati uvjete i okvire tranzicijskog procesa u Siriji.

Turski predsjednik Erdoğan, koji je nedavno proglasio islamističku skupinu Hayat Tahrir Al Sham (Al-Qa’ida u Siriji) terorističkom skupinom, kazao je da Turska neće niti pod koju cijenu dozvoliti da teroristi budu na njihovoj granici jer će to zasigurno ugroziti njezinu nacionalnu sigurnost.

I dok su Iran i Rusija složne da je jedino rješavanje situacije u Idlibu vojnom akcijom, s obzirom na to da diplomacija do sada nije ništa postigla, Erdoğan se protivi vojnoj operaciji predlažući da umjerena sirijska oporba, koja se nalazi u provinciji Idlib odstrani džihadističke skupine koje se protive mirnoj reintegraciji pod pravni poredak sirijske države.

Ured UN za humanitarna pitanja procjenjuje kako će u slučaju da dođe do ofanzive u Idlibu, 800.000 ljudi biti raseljeno.

 

M.M.