Stranke njemačke vladajuće koalicije postigle su sinoć, nakon višetjednog spora kompromis oko pitanja zatvaranja granica za izbjeglice i tražitelje azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja Europske unije.

-Sporazum je od A do Ž onakav kakvog si ga jedan ministar može poželjeti - rekao je nakon razgovora između vladajućih stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) ministar unutarnjih poslova iz CSU-a Horst Seehofer.

Predsjednica SPD-a Andrea Nahles pokazala je nakon susreta zadovoljstvo postignutim kompromisom.

-SPD se protivio pojmu tzv. tranzitnih centara uz njemačku granicu u kojem bi bili smještani izbjeglice registrirani u nekoj drugoj zemlji i iz kojih bi po kratkom postupku bili vraćani. Dogovorili smo se oko toga da neće biti jednostranih nacionalnih odluka i da nećemo nikoga vraćati s njemačke granice - rekla je Nahles, dodajući da je potrebno donijeti planirani zakon o useljavanju stručnjaka još ove godine, što je također paket mjera za bolju regulaciju migracija.

Oko spornog pojma "tranzitni centri" Seehofer je objasnio da je zbog koalicijskog partnera koji ne voli ovaj pojam postignut sporazum oko tranzitnog postupka u policijskim objektima.

-Izbjeglice koje bi bile pogođene ovim pravilom bi bile smještane u objekte granične policije čime pravno ne bi stupale na njemačko tlo i odatle bi bile protjerivane u zemlje u kojima su kao prvo registrirane nakon ulaska u EU ili ako to ne bi bilo moguće u susjednu Austriju - rekao je Seehofer.

Glavna tajnica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer pozdravila je sporazum vladajuće koalicije koja sada stoji ujedinjena iza cilja uvođenja reda, usmjeravanja i ograničavanja migracije.

Podsjetimo, sukob oko postupka prema izbjeglicama koje su registrirane u nekoj drugoj zemlji Europske unije prijetio je proteklih tjedana raspadom demokršćanske Unije a time i njemačke vlade.

 

M.M.