Ruski naftni div „Rosneft“ i vlada Iračkog Kurdistana vode pregovore o realizaciji projekta izgradnje plinovoda iz te iračke autonomne regije za Tursku i Europsku uniju.

Nakon izvršene kompleksne provjere stanja postojeće plinovodne infrastrukture Iračkog Kurdistana, „Rosneft“ će u skoro vrijeme dovršiti izradbu finalne dokumentacije ovog velikog projekta.

Do kraja godine dvije strane namjeravaju potpisati i odvojeni sporazum o sudjelovanju u financiranju izgradnje plinovodnog sustava Iračkog Kurdistana od strane navedene ruske naftne tvrtke. Investicije u taj projekt vršit će se po shemi BOOT (Build-Own-Operate-Transfer: izgradnja, vlasništvo, eksploatacija, predaja).

Smatra se kako će plinovod omogućiti izvoz plina u količini od 30 milijardi m3 godišnje, uz dodatne isporuke unutarnjim korisnicima.

Sudeći prema pisanju medija, projekt izgradnje spomenutog plinovodnog sustava dogovoren je još početkom lipnja ove godine na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu. Tada je, u nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina i premijera Iračkog Kurdistana, Nechirvana Barzanija,  potpisan niz pravno obvezujućih sporazuma o proširenju suradnje u istraživanju i proizvodnji ugljikovodika, trgovini i logistici.

Temeljni uvjeti ovog projekta sastoje se u osnivanju zajedničke tvrtke za provedbu dugoročnog ugovora u odnosu na infrastrukturu samog projekta. „Rosneft“ dobiva i pristup upravljanju najvećim regionalnim transportnim sustavom, snage 700 tisuća barela nafte dnevno, s planiranim povećanjem na razinu veću od milijun barela do kraja 2017. godine, kao i pravo istraživanja tamošnjih pet geoloških blokova.

Novi sporazumi Rusima omogućuju ulazak u tu najperspektivniju regiju za razvoj globalnog energetskog tržišta, čije se zalihe nafte procjenjuju na 45 milijardi barela i 5,66 trilijuna m3 plina.

Završetak i eksploatacija plinovoda, kao i prve količine plina za unutarnje korisnike počinju 2019.g., a planirani izvoz od 2020. godine, propćio je „Rosneft“.

Kurdistansku naftu „Rosneft“, za sada, prevozi u vlastite rafinerije u Njemačkoj.

 

M.M.