Rusija je u četvrtak pokrenula velike vojne vježbe zajedno s Bjelorusijom za koje naglašava da su "čisto obrambeni", ali ih neke članice NATO-a osuđuju kao otvoreno pokazivanje sile.


Službena Moskva tvrdi da vježbe nazvane kodnim imenom Zapad-2017, u kojima bi po njoj trebalo sudjelovati gotovo 12.700 vojnika u tjedan dana duž granice s Litvom i Poljskom, nisu usmjerene ni protiv koga.

U priopćenju kojim se najavljuje početak vježbe, Rusko ministarstvo obrane naglasilo je da imaju "čisto obrambeni karakter i nisu usmjereni protiv nijedne zemlje posebno".

Ruska vojska organizira svake godine u tom razdoblju velike vojne vježbe u drugoj ruskoj regiji. Ove godine odvijaju se u Bjelorusiji, u enklavi Kalinjingrad i nekoliko područja na sjeverozapadu Rusije. To znači blizu Poljske i baltičkih zemalja koje su nakon pripojenja Krima 2014. i izbijanja sukoba na istoku Ukrajine spremno osudile Rusiju kao potencijalnu prijetnju njihovu suverenitetu.

>>

Neke zemlje, prvenstveno Litva i Estonija, sumnjaju u brojke koje iznosi Moskva vezano uz vojne vježbe i spominju "više od sto tisuća vojnika" mobiliziranih od 14. do 20. rujna.

-Vježbe Zapad-2017 "zamišljene su da nas izazovu, testiraju našu obranu i zato moramo biti snažni - izjavio je u nedjelju britanski ministar obrane Michael Fallon zabrinut zbog "sve agresivnije" Rusije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako ne vidi "neposrednu prijetnju nekom od saveznika", izražavajući žaljenje zbog pomanjkanja transparentnosti.

-Rusija je u stanju manipulirati brojkama s lakoćom, zato ne želi strane promatrače. Ali 12.700 vojnika najavljenih za strateške vojne vježbe je smiješno - kaže nezavisni vojni stručnjak Alexandre Golts po kojemu se prave brojke kreću dobrano iznad 100.000 vojnika.

 

M.M.