Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Mađarskoj je razgovarala s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Nakon susreta predsjednica je izjavila da mađarska i slovenska blokada o potpori članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj  (OECD) nisu povezane, no nije najavila nikakvu promjenu mađarskih stajališta. 

-Rekla bih da smo možda račistili neka pitanja i razbili neke dvojbe koje su postojale, posebno u hrvatskoj javnosti, oko odluke Mađarske da ne podrži Hrvatsku za članstvo u OECD-u. Ono što će sada sasvim jasno, nakon ovih razgovora, da ta odluka nije motivirana političkim razlozima. Uvjeravanja koja sam danas dobila jesu da Mađarska apsolutno želi dalje razvijati s Hrvatskom prijateljstvo na svim razinama kako u političkom smislu tako i u smislu investicija, gospodarstva i slično - istaknula je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon razgovora s mađarskim premijerom i predsjednikom.

Istaknula je da je Mađarska nezadovoljna načinom na koji se dosada postupalo u postupku INA-MOL.

-Dakle, ova oduka Mađarske nije vezana uz slovensku odluku o blokadi Hrvatske zbog arbitraže odnosno zbog neprihvaćanja rezultata arbitraže i nije vezana uz bilo kakvu činjenicu da u tom paketu Mađarska želi ucjenjivati. Riječ je, kako mi je danas objašnjeno, o zaštiti mađarskih poslovnih interesa, jer OECD nije politička organizacija. To je ekonomska organizacija koja štiti investicije i investicijsku klimu, mirno rješevanje sporova i slično. Mađarska je nezadovoljna načinom na koji se dosada postupalo u postupku INA-MOL prethodnih godina. U posljednje vrijeme učinjeni su pomaci i ono o čemu smo se danas definitivno složili da ćemo nastaviti razgovore i da ćemo na svim razinama djelovati kako bi se riješila sva otvorena pitanja uključujući i pitanje INA-MOL - pojasnila je.  

Uvjeravanja koja su danas iznijeli premijer Orban i predsjednik Ader pokazuju jda nije riječ ni o kakvim ucjenama nego o zaštiti mađarskih interesa.

-Sa svoje strane sam izrazila, prije svega, neugodno iznenađenje tom odlukom, a i nezadovoljstvo činjenicom da bi se Hrvatsku pokušalo prisiliti na neko rješenje tom odlukom o blokadi ulaska u OECD. Sva uvjeravanja koja sam danas dobila od premijera Orbana i predsjednika Adera jesu da nije riječ ni o kakvim ucjenama nego da je riječ o zaštiti mađarskih interesa i funkcioniranja općenito investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj - zaključila je predsjednica.

 

M.M.