Ruski premijer Dmitrij Medvedev, inače bivši direktor Gazproma, ocijenio je da novi zakon o sankcijama Sjedinjenih Država protiv Rusije predstavlja "puni trgovački rat", a rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je mogućnost protumjera. 


-To je objava potpunog trgovinskog rata Rusiji. Osim ako se ne dogodi čudo, taj će zakon desetljećima štetiti odnosima Sjedinjenih Država i Rusije. Trumpova administracija pokazala je svu slabost predajući izvršnu moć Kongresu na veoma ponižavajući način - istaknuo je Medvedev .žž

Upozorava kako nove sankcije SAD-a riskiraju ugroziti globalnu stabilnost.

-Krajnje je vrijeme da se shvati kako prijetnje i pokušaji pritiska Rusiju neće natjerati da promijeni smjer ili žrtvuje svoje nacionalne interese - stoji u izjavi.

Iran nezadovoljan

Istodobno, Iran, koji je također pogođen sankcijama, tvrdi da novi zakon koji je jučer potpisao američki predsjednik Donald Trump krši odredbe sporazuma o nuklearnom programu te zemlje sa svjetskim silama iz 2015. godine.

-Nećemo reagirati protumjerama i ostat ćemo razboriti - rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Arakči.

Ocijenio je kako su sankcije pokušaj SAD-a da izazove Iran da sam istupi iz sporazuma kojim su u zamjenu za ograničavanje programa razvoja nuklearne tehnologije Teheranu ponovno otvorena vrata međunarodne trgovine.

 

M.M.