Američki zastupnički dom gotovo je jednoglasno (419-3) podržao nove mjere za pooštravanje sankcija Rusiji, čime bi predsjedniku Donaldu Trumpu trebao biti otežan postupak njihova ublažavanja ili nametanja.

Republikanski i demokratski zastupnici iskazali su rijetko jedinstven stav uvodeći paket mjera kojima bi predsjednik Donald Trump za ublažavanje sankcija Rusiji trebao prvo tražiti odobrenje od zakonodavaca. U istom su paketu mjera uključene i sankcije Iranu i Sjevernoj Koreji.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan nazvao je ovaj zakon "jednim od najširih paketa sankcija u povijesti". No, da bi zakon došao na potpis predsjedniku Trumpu, koji ima pravo na njega staviti i veto, prvo mora biti odobren i u Senatu, čije se vodstvo još nije izjasnilo kad bi ovaj prijedlog mogao doći na glasovanje te hoće li to biti prije ljetne stanke.

Republikanski senator Bob Corker, predsjednik senatskog odbora za vanjske poslove, izjavio je kako nije siguran da će prijedlog "proletjeti" Senatom.

-Dogovorili smo se oko Irana i Rusije. Ne znam kako ćemo djelovati sada kada je dodana Sjeverna Koreja. Bilo bi bolje da nam je poslano samo ono oko čega smo se dogovorili - izjavio je Corker.

Zakonski prijedlog uzrokovao je i zabrinutost unutar Europske unije, gdje bi neke tvrtke koje su sudjelovale u projektima izgradnje ruskog plinovoda, poput projekta Nord Stream 2 vrijednog 9,5 milijardi eura, mogle biti novčano kažnjene.

 

M.M.