Predstavnici sedam zemalja Europske unije, među kojima Hrvatske, te šest zemalja zapadnog Balkana poslije podne će na 4. summitu Berlinskog procesa u Trstu razgovarati o jačanju suradnje i veza u regiji kako bi ona brže napredovala prema članstvu u EU.

Riječ je o regionalnom skupu država Jugoistočne Europe koji forsiraju Njemačka i Francuska, ali će mu prethoditi trojni sastanak čelnika tih dviju država te Italije koja, prema pisanju tamošnjih  medija, želi u središte rasprava staviti pitanje migranata u čemu mnogi vide pokušaj pritiskanja tih država kako bi se uključile u zbrinjavanje migranata koji sa sjevera Afrike pristižu u Italiju.

-To je vrlo važan summit. Naš je glavni cilj prenijeti jasnu poruku našim partnerima u regiji i njihovim građanima: dragi građani zapadnog Balkana, vaše je mjesto u Europi, nema boljeg mjesta od Europe - rekao je u utorak talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano koji je uvjeren da "zemlje zapadnog Balkana mogu pridonijeti izgradnji sigurnije Europe".

Međutim, zemlje jugoistočne Europe smatraju da proces napredovanja prema članstvu teče presporo i da je sastanak Berlinske inicijative tek skup koji bi ih trebao umiriti, piše agencija Dpa. Njemačka agencija dodaje da zemlje Jugoistočne Europe zabrinjava što je prevelik fokus stavljen na Srbiju, kada je riječ o projektima.  Na skupu će biti riječi o infrastrukturnim projektima u energetici i prometu, a neki od njih su brža autocesta između Beograda i Prištine te Beograda i Sarajeva, kao i plinovod između Bugarske i južne Srbije, što analitičari ocjenjuju kao jačanje pozicija Srbije. Trebaju biti potpisani gospodarski projekti u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura. 

Na četvrtom godišnjem summitu koji okuplja čelnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije sudjeluju i i čelnici sedam članica EU: Austrije, Francuske, Hrvatske koju predstavlja premijer Andrej Plenković, Italije, Njemačke, te ove godine i Velike Britanije.

-To je izraz naše podrške reformama potrebnima za poboljšanje sigurnosti u regiji, za gospodarstvo i izazove kao što su trgovina drogom i ljudima - izjavio je britanski šef diplomacije Boris Johnson koji predstavlja premijerku Theresu May.

Summit u Trstu četvrti je koji se održava u okviru sastanaka "Berlinske inicijative", pokrenute 2014. kako bi se ohrabrile reforme i razvoj država Jugoistične Europe koje su još uvijek izvan Europske unije.

 

M.M.