SAD i Velika Britanija s jedne, te Njemačka s druge strane sasvim različito gledaju na najnovije stanje hrvatsko-slovenskih odnosa.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak se osvrnulo na odluku Arbitražnog suda za granični spor između Hrvatske i Slovenije, istaknuvši kako London podržava legalno rješavanje tog sukoba te da je riječ o bilateralnom sporu koji je stvar hrvatske i slovenske vlade.

-Primili smo na znanje odluku Suda. Ujedinjena Kraljevina bila je konzistentno jasna u podršci procesu pred Arbitražnim sudom – mi podržavamo legalno rješavanje sporova. Ovaj bilateralni spor stvar je hrvatske i slovenske Vlade. Ujedinjeno Kraljevstvo voljelo bi vidjeti rješenje tog spora, no na tim je dvjema stranama da odluče kako će se to postići - priopćilo je britansko ministarstvo.

Identičan stav imaju i SAD.

-SAD smatra da je na dvjema vladama da riješe to bilateralno pitanje. Jasno smo rekli i Sloveniji i Hrvatskoj da mi nećemo zauzimati strane u tom sporu - stoji u priopćenju.

Ističe se da je na vladama dviju zemlja članica EU-a i saveznica u NATO-u da riješe to bilateralno pitanje.

- Uvjereni smo da to mogu učiniti. Pozivamo obje strane da ubrzano rade na postizanju rješenja - priopćilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu nakon što predsjednik Arbitražnog suda pročitao odluku u tom predmetu, koju službeni Zagreb zbog teške povrede arbitražnog postupka neće priznati.

Međutim, Njemačka zagovara provedbu odluke Arbitražnog suda.

- Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava te igra važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova. U vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska su se zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenog 2009. godine. Stoga je, posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati te da ih stranke moraju implementirati. Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom, stoji u priopćenju Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da se u istom danu kada je Arbitražni sud donio odluku službeno potvrđena informacija da će se američki predsjednik Donald Trump sljedećeg tjedna u Varšavi sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Prema informacijama koje je priopćila Bijela Kuća. Trumpu će u Poljskoj biti domaćin predsjednik Andrzej Duda, a glavni je razlog njegova dolaska Summit Inicijative triju mora koji se održava 6. i 7. srpnja. Hrvatska predsjednica je suoorganizatorica summita.

Cilj inicijative jačanje je povezanosti na polju komunikacija, prometa i energetike  između  12 zemalja  članica EU-a između Jadrana, Baltika i Crnog mora.

Nakon Poljske, Trump će u Hamburgu sudjelovati na Summitu G20 gdje će održati bilateralne sastanke s njemačkom kancelarskom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Theresom May, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim čelnicima


 

M.M.