U Hrvatskom saboru u tijeku je rasprava o prijedlogu Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa. Prijedlog zakona obrazložili su premijer Andrej Plenković i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, nakon čega su uslijedile replike i najave za 62 pojedinačne rasprave i 10 klubova zastupnika.

Premijer Plenković, predstavljajući prijedlog zakona, naglasio je da tome treba pristupiti ozbiljno i organizirano, poručivši da "instant rješenja nema", da je riječ o dugoročnom zakonu koji ne smije biti donesen na brzinu i da će prihvatiti kvalitetne prijedloge oporbe.

- Te nedjelje 22. ožujka kada je Zagreb i okolicu pogodio potres svi smo osjetili neukrotivu i razornu snagu prirode, potres koji je trajao tek 10-ak sekundi, odnio je jedan mladi život, u potresu je oštećeno 25.000 zgrada, neuporabljivo ili privremeni neuporabljivo je više od 6000 zgrada među kojima su vrtići, škole, fakulteti, znanstvene i kulturne ustanove, kazao je Plenković zastupnicima.

Uz brojne crkve i samostane oštećen je, podsjetio je, simbol Zagreb, Katedrala, "a krnji tornjevi Katedrale još će dugo biti najvidljiviji ožiljak glavnog grada". Izjavio je i da je Zagreb postao jedini europski glavni grad kojeg je u posljednjih nekoliko desetljeća pogodio ovakav potres, a jedini u svijetu kojem se to dogodilo usred pandemije virusa. 

Dodao je da su razmjeri šteta procijenjeni na 86 milijardi kuna te da nadilaze sve s čim smo se dosad suočavali. Podsjetio je da su ugrožene obitelji smještene u studentskom domu, da je kroz njega prošlo 800 građana, a da ih je trenutno tamo još 350, te da je za njihov smještaj i prehranu država izdvojila 12,6 milijuna kuna.

Osigurano je i po 12 tisuća jednokratne pomoći za obnovu krovišta, dimnjaka, zabatnih zidova, dizala za što je rebalansom izdvojeno 100 milijuna kuna kao i po 8 tisuća kuna za kondenzacijske bojlere za što je osigurano 41 milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša. Ponudili smo i sufinanciranje najamnine zamjenskog stana do rujna 2021. Do danas su zaprimljena 463 zahtjeva, a riješena su 346 zahtjeva, podsjetio je. Osiguran je i zajam od Svjetske banke od 200 milijuna eura koji će biti iskorišten za obnovu zdravstvenih i obrazovnih institucija, kazao je Plenković.

Nakon premijera je o prijedlogu zakona govorio ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Kazao je da se ovim zakonom uređuje raspodjela troškova obnove, programe, mjere i aktivnosti obnove i njihov sadržaj i izradu, osnivanje i rad stručnog savjeta za obnovu, osnivanje fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, način obnavljanja oštećenih zgrada, način obnavljanja pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara, način obnavljanja oštećenih zgrada koje se nalaze u povijesnoj urbanoj cjelini grada Zagreba, isplatu novčane pomoći za obnovu  obiteljskih kuća i zgrada, isplatu novčane pomoći umjesto izgradnje zamjenske obiteljske kuće, provedbu obnove zgrada i uklanjanje i izgradnju zgrada, izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, stambeno zbrinjavanje i privremeni smještaj osoba pogođenih potresom, novčanu pomoć za privremenu zaštitu zgrada, tehničko-financijsku kontrolu projekata, pokretanje utvrđivanja odgovornosti sudionika u izgradnji i naknada štete zbog nesavjesne gradnje, transparentno informiranje javnosti o aktivnostima i troškovima obnove. 

Istaknuo je da su prijedlog zakona izradili stručnjaci iz mnogi područja,  koji su imenovani u stručnu radnu skupinu. 

Na govor predsjednika Vlade bilo je 18 replika.Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je da još slijede izjave 10 klubova zastupnika i rekordne 62 pojedinačne rasprave. Peđa Grbin (SDP) rekao je da će SDP poduprijeti zakon u prvom čitanju jer smatra da ga je potrebno donijeti što prije. Ne misli da se zakon nije mogao donijeti ranije. Hrvoje Zekanović poručio je da će Hrvatski suverenisti također u prvom čitanju poduprijeti prijedlog zakona. 

M.M.