Da veliki meštar Velikog Orijenta Nikica Gabrić nije policiji prijavio vlasnicu i urednike tjednika “7 dnevno” i portala Dnevno.hr, zbog navodne ucjene, teško da bi javnost uopće saznala da je sada već bivši državni odvjetnik Dražen Jelenić mason.

Prema Gabriću, spomenuti novinari su za neobjavljivanje tajnih informacija o masonskoj loži, navodno tražili novac. Međutim, njihova verzija je potpuno suprotna Gabrićevoj. Oni, naime, od početka tvrde kako im je Nikica Gabrić za neobjavljivanje sam ponudio novac zaprijetivši pri tome kako "njegova masonska braća sjede u DORH-u, policiji, Uredu predsjednika, među utjecajnim sucima i u SOA-i".

U takvom sukobu dviju istina, one Gabrićeve i one novinarske, reagirala je policija i privela vlasnicu i urednike tjednika “7 dnevno” i portala Dnevno.hr. U takvoj situaciji, kako se kasnije doznalo, veliki meštar Velikog Orijenta, Nikica Gabrić, lobirao je za njihov jednomjesečni ostanak u pritvoru, što je u konačnici potvrdio i sam Jelenić.

U takvoj situaciji najlogičnije bi bilo zapitati se preko koga je unutar represivnog sustava Nikica Gabrić izlobirao privođenje trojca Dekanić, Cigoj, Radić. Međutim, zakazalo je istraživačko novinarstvo, zakazali su sveprisutni analitičari, zavladala je apsolutna šutnja na ovu temu.

Motivi Bere Jelinića?

Da čitava priča ode u potpuno drugom smjeru, pobrinuo se Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala i član Rotary kluba Zagreb Medvedgrad. Nacional, naime, početkom prošlog tjedna objavljuje senzaciju da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, mason, nakon čega slijedi već poznata trakavica sa reakcijom iz Vlade i na koncu ostavkom, sada već bivšeg prvog čovjeka DORH-a.

Međutim, nejasno je tko je uopće Berislavu Jeliniću plasirao materijale o masonu na čelu DORH-a. Opće je mišljenje da motiv za takvo što ima Nikica Gabrić budući da nikako nije bio zadovoljan Jelenićevim odbijanjem zabrane distribucije novina i zadržavanjem u pritvoru urednika i vlasnice tjednika “7 dnevno” i portala Dnevno.hr. U konačnici, takvu tezu potvrdio je i Jelenić, navodeći kako je Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek istrage preko njega osobno i preko njegova zamjenika Mladena Bajića, a što potvrđuje i sam Gabrić.

Jedna od većih dvojbi svakako je i ona o motivima koji su Berislava Jelinića i tjednik Nacionala vodili prema nakani da uopće objave materijale o masonu na čelu DORH-a. Poučeni onim što se dogodilo vlasnici i urednicima portala Dnevno, logično je kako bi svaki urednik dobro promislio i temeljito odvagnuo prije objave takvih dokumenata. Naravno, ukoliko s određene instance nema mig za takvo što.

Međutim, ne i Bero Jelinić, član Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, koji okuplja vrlo utjecajne osobe poput diplomate Gordana Akrapa, rektora Damira Borasa, liječnika Stipislava Jadrijevića, bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Nediljka Matića, bivšeg SDP-ovog ministra Vedrana Mornara, HSS-ovca Božidara Pankretića, glumca Borisa Svrtana, te Josipa Roglića, inače sina tajkuna Branka Roglića, osobe koja je postala poznata kao sponzor obnove rodne kuže Mike Tripala i osoba koja je bila svojevrsni pokrovitelj političkih pretrčavanja Drage Prgometa.

Jelinić i Nacional su iz određenih razloga lansirali u eter masonstvo i šefa DORH-a i interes usmjerili u sasvim drugom smjeru. Takav razvoj događaja za mnoge je očita naznaka da bi i glavni urednik Nacionala, uz članstvo u Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, mogao biti članom jedne od masonskih loža u Hrvatskoj?

Masoni otpočeli Kurikularnu reformu?

Naravno, za Jelinićevo članstvo u masonskim ložama postoji osnovana sumnja, ali ne i javno dostupni dokazi. Međutim, dokazi postoje u slučaju Nevena Budaka, profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i nekadašnjeg savjetnika Zorana Milanovića, koji je član lože „Tri svjetla“, koja djeluje pod okriljem Velike lože Hrvatske, a u čije ga je članstvo, sudeći prema raspoloživim saznanjima, predložio njegov kolega po struci Tvrtko Jakovina.

Neven Budak je za Zorana Milanovića i Vesnu Pusić, osmislio plan kako ideologiju nekadašnje Kumrovačke partijske škole, uz pomoć cjelovite Kurikularne reforme i Borisa Jokića proširiti na hrvatsko školstvo i obrazovanje, da bi budući naraštaji što približnije bili nalik na nekadašnje polaznike Kumrovačke partijske škole a samim tim i birači skloni SDP-u i HNS-u.

Budakova pripadnost masonskim ložama otvara i mogućnost da bi iza ukupne Kurikularne reforme mogle stajati masonske lože. Ukoliko za takvu mogućnost postoji i najmanja realna sumnja, ona svakako teško kompromitira i aktualnog premijera Andreja Plenkovića koji je obrazovanje prepustio HNS-u. Također, Plenković nije ni pokušao ponovo uvesti provjere ministara i najviših državnih dužnosnika, koje je 2012. ukinula Vlada Zorana Milanovića. Što to konkretno znači vidjeli smo na primjeru masonskog skandala oko bivšeg prvog čovjeka DORH-a, ali i skandala vezanih za čitav niz Plenkovićevih ministara, zbog čega je Bernardićev SDP, ničim izazvan, ponovno najpopularnija stranka u Hrvatskoj.

Pored Nevena Budaka, u kontekstu pripadnosti masonima više je puta spominjan i poznati redatelj, Krešimir Dolenčić, poznat po nizu uspješnih predstava ali i po isključivanju mikrofona na dočeku Vatrenih nogometaša nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Sudeći prema dostupnim i ranije objavljenim informacijama, Dolenčić je član lože Libertas u Zagrebu, koja također djeluje pod okriljem Velike lože Hrvatske. Dolenčića je za prijem u masonstvo predložio poznati operni pjevač BojanŠober, koji je na čelu masonske lože Velika Loža Hrvatske iz Rijeke.

Sumirajući rečeno, teško se oteti dojmu da masonske lože imaju ključnu ulogu ne samo u pravosuđu, nego i u obrazovanju, kulturi i medijima. Ukoliko je to tako, onda treba otvoreno kazati da je to preslikano i na politiku i gospodarstvo, te iznijeti bojazan da bi Republika Hrvatska mogla biti talac 400-injak masonske braće raspoređenih u ložama koje djeluju u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu, a o čijim aktivnostima i članstvu hrvatska javnost jako malo zna.

 

H. Krmpotić