Sudeći prema istraživanju CroElecto, koje je među članovima HDZ-a provela agencija 2X1 komunikacije, velika se neizvjesnost očekuje na predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Sudeći prema ovoj anketi, tim predvođen sadašnjim predsjednikom Andrejom Plenkovićem podupire 43,26%, a Opciju za promjene s Mirom Kovačem. Ivanom Penavom Davorom Stirom i Milijanom Brkićem podupire 38,20%.  Neodlučnih i onih koji nisu bili voljni izjasniti se je 18,54%.

Kandidat Opcije za promjena za potpredsjednika stranke, Davor Ivo Stier, ovih se dana, u interviewu Globusu, otvoreno založio za promjenu Izbornog sustava i to na tragu referendumske inicijative koju su Andrej Plenković i Lovro Kuščević svojevremeno odbacili.

Stoga, mnogi s nestrpljenjem očekuju referiranje Andreja Plenkovića na ovu temu koja bi mogla biti jedna od presudnijih u borbi za potporu neodlučnih članova HDZ-a.

Vodstvo HDZ-a se bira po načelu jedan član jedan glas, prvi krug izbora je 15. ožujka,  drugi krug planiran je za   22. ožujka, pravo glasa ima 208 650 članova stranke.

Novi rast SDP-a

Kad su u pitanju preferencije stranaka, SDP je prešao tridesetpostotnu granicu te u veljači stoji na 30,29%. HDZ je na 21,65% što znači da se razlika između prve dvije stranke povećala na gotovo devet postotnih bodova.

Potpora Miroslavu Škori narasla je na 11,56%.  Most je četvrta stranka s 3,77%, a na petom se mjestu pojavio aktivist Dario Juričan s 3,41%.

 

M.M.