Aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavlja danas u Muzeju Mimara u Zagrebu svoj program i suradnike za unutarstranačke izbore.

Plenković je sa svojim timom stigao u pratnji pjesama Doris Dragović “Ovo je naša krv”“ i “Dajem ti srce”. Minutom šutnje prisjetili su se prvog predsjednika Franje Tuđmana, poginulih branitelja i preminulih članova HDZ-a.

-Idući tjedan će biti punih 30 godina otkako sam došla u Hrvatsku na prvi Opći sabor HDZ-a. I ovo zajedništvo i ova radost koju vidim mene neodoljivo podsjećaju na to. Bit će mi teško govoriti. Jer nije se lako sjetiti svih ljudi kojih više nema, koji su bili u prvim redovim, prvi u borbi, koji su umrli i onih koje su nažalost i ubili, istaknula je Zdravka Bušić u Mimari.

Nekadašnja suradnica Brune Bušića i Franje Tuđmana koja sve otvorenije postaje i zaštitno lice Plenkovićeve kampanje dodala je da su prije 30 godina utemeljitelji HDZ-a bili hrabri.

-Mi smo hrabri. Ondašnja hrabrost i današnja hrabrost je jako različita. Ali mi danas imamo odlučnost, nastaviti onim stopama, rekla je Bušić.

Pobrojala je i sva ključna postignuća.

-Na čelu smo Vijeća EU, u NATO-u smo. Zna ministar Krstičević koliko smo uspješni i cijenjeni. Ući ćemo i u Schengen, eurozonu i OECD. Mislim da svi oni koji imaju kritike, da se trebaju sami pitati gdje smo bili i koliko nas je taj jadni nesretni rat vratio natrag. Uvijek nekako gubimo iz vida koliko smo mi uloga imali tu i koliko nas je to koštalo ljudi. I ne samo ljudi. Dragi moji stranački prijatelj, kad malo pogledamo što smo prošli i gdje smo danas. Mislim da na ovo stranačko vodstvo ne može imati premca, poručila je Bušić.

Program na 36 stranica navodno je najvećim dijelom pisao sam Plenković. Kako piše Jutarnji, program se sastoji se od četiri točke. To su domoljublje i promicanje nacionalnih interesa, obiteljske vrijednosti i demografska revitalizacija, pravedna i učinkovita država te uspješna i razvijena Hrvatska.

Jedan od glavnih naglasaka programa je ostajanje HDZ-a na desnom centru.

Pored Andreja Plenkovića i Zdravke Bušić, u Plenkovićevom timu su i Tomo Medved, Ivan Anušić, Oleg Butković i Branko Bačić. Na unutarstranačkim izborima 15. ožujka Plenkoviću i njegovom timu će se suprostaviti Miro Kovač, Davor Ivo Stier, Ivan Penava i Milijan Brkić.

 

M.M.