Uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u, predsjednik stranke Andrej Plenković u ponedjeljak je na skupu u Dubravi pozvao na jedinstvo unutar stranke, no već dan kasnije su iz opcije za promjene poručili da vodstvo svojom moći guši demokraciju u stranci.

- Kad vi koristite, zapravo pritišćete s tih vodećih instanci ljude da vam daju iskaze potpore na terenu, a pogotovo kad se još ne znaju ni kandidati ni programi, naravno da vršite pritisak. Naravno da onda kada to povežemo s ovim prvi dijelom koji sam spomenuo, tim sklopom nekakve represije na koji su ljudi očigledno navikli, naravno da to u toj kombinaciji dovodi do gušenja demokracije odnosno slobodnog iznošenja stavova. To je prisutno i trebamo se toga riješiti, rekao je kandidat za zamjenika predsjednika stranke Ivan Penava, javlja RTL.

Penava ističe i da im je zbog pritisaka unutar stranke otežano i prikupljanje potpisa.

- Može pričati tko što hoće, po nama to nije bilo demokratično, nije bilo fer. Toliko je daleko od te sigurnosti i dominantnosti koju se želi prezentirati jer netko tko je siguran u sebe, u svoje kvalitete to ne bi radio. Oslonac bi mu bile te kvalitete i ne bi se služio ovakvim mehanizmima, rekao je Penava.

Osvrnuo se i na navode o tome da je upravo Milijan Brkić prvi govorio o koaliciji HDZ-a s HNS-om.

- Mi govorimo o procesima i ljudima koji traju dugi niz godina i tu nećete naći nikoga tko je savršen, tko je uvijek bio u pravu, tko je imao kristalnu kuglu. Znači, nećete ga naći i zašto mi sada gledamo jedini u druge i tražimo mane, rekao je Penava.

Penava hvali rad smijenjenog ministra Tomislava Tolušića, ali poručuje da zasad nije u njegovom i timu Mire Kovača.

 

M.M.