O unutarstranačkim izborima u HDZ-u, u HTV-ovom Studiju 4 govorio je Davor Ivo Stier koji, zajedno sa Ivanom Penavom I Milijanom Brkićem, podržava Miru Kovača kao protukandidata aktualnom predsjedniku Andreju Plenkoviću.

Stier ističe da će početi prikupljati potpise već danas na obilježavaju obljetnice HDZ-a u zagrebačkoj Dubravi.

-10.500 potpisa koliko je potrebno prikupiti za predsjednika stranke nije malo. Dobro je da svaki član stranke može potpisati kandidaturu za bilo kojeg kandidata, a ne samo za jednoga, istaknuo je.

Pojasnio je i zašto je odustao od kandidature za predsjednika HDZ-a.

-Nisam se htio kandidirati za predsjednika HDZ-a jer opcija za promjene treba biti jaka i ne treba je dijeliti, kazao je, naglasivši da su ljudi na terenu tražili jednu opciju za promjene.

U HDZ-u treba jačati demokršćansku notu, te borbu protiv korupcije i klijentelizma. Miro Kovač te dvije opcije prihvaća, naglasio je.

Dodao je da je opcija za promjene pluralna, te da je svatko može podržati.

-Opciju za promjene  jučer je podržao i dosadašnji zamjenik predsjednika Milijan Brkić. Promjene su važne da bi izašli iz unutarstranačkih izbora jači i pobijedili na parlamentarnim izborima, istaknuo je.

Smatra da će tim za promjene imati vrlo snažnu potporu članova HDZ-a a posebno u iseljeništvu.

-Pošto svi članovi stranke biraju izravno novo vodstvo, nije više moć lokalnog dužnosnika toliko izražena, već je moć u rukama svih članica i članova HDZ-a. Samim time će i ostali dužnosnici osim predsjednika imati jaki legitimitet jer su birani izravno, te njihov mandat neće biti dug nekom vođi, dodao je.

O Plenkovićevoj prednosti koju po istraživanju ima pred Kovačem  kaže da opcija za promjene ima puno veći koalicijski potencijal od sadašnjeg vodstva te da članstvo HDZ-a želi promjene

Poručuje također da treba ujediniti HDZ-ovo biračko tijelo, te da je to najbitnije za pobjedu na parlamentarnim izborima.

 

M.M.