Bivši pomoćnik ministra Vili Beroš prijedlog je premijera Andreja Plenkovića za novog ministar zdravstva.

"Nakon konzultacija s Odborom za zdravstvo HDZ-a, užim vodstvom stranke i telefonskih konzultacija s kolegama u parlamentarnoj većini želim obavijestiti javnost da ću Hrvatskom saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude izvanredni profesor, doktor Vili Beroš, trenutno pomoćnik ministra zdravstva. To je čovjek koji poznaje sustav iznutra i vrlo brzo će se snaći u toj ulozi", rekao je Plenković novinarima.

"Moramo ga malo bolje upoznati preko javnih nastupa, ima ugled među kolegama i punu potporu stranačkog odbora za zdravstvo", nastavio je predsjednik Vlade.

"Bavio sam se tokom dana drugim temama, europskim gospodarstvom... Ono što je važno je naš odabir. Važno je da stojimo iza kandidata kojeg predlažemo. Naš sustav zdravstva treba učiniti dostupnijim i kvalitetnijim. Ključna tema je financiranje zdravstvenog sustava, ima puno akutnih tema o kojima treba razgovarati. Integracija bolnica, prekovremeni sati djelatnika...", dodao je.

Istaknuo je da Milan Kujundžić ima mandat u Saboru.

"Prirodno je da se onaj koji ima mandat vrati na to mjesto", rekao je premijer i nastavio: "Nije prigoda da sad raspravljamo o tome tko i kako postavlja ministre. Ako možemo naći ljude koji su bijeli kao snijeg, sve bi bilo dobro, ali ovo je realno. To su ljudi koji su nešto radili u životu. Kad krećete u mandat tražite kompetentne ljude. Nitko tko je došao na takvu funkciju nije došao 's ceste'. Morat ćemo osnažiti filter određenih odabira, na razini stranke, a kasnije možda i na razini države", zaključio je Plenković.

 

M.M.