U Zagrebu danas počinje još jedan sastanak Vijeća ministara Europske unije, ovaj put ministara unutarnjih poslova. Tema rasprave su "sloboda, sigurnost i pravda".


Na ulasku u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu strani su novinari našeg ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića dočekali pitanjem: "Kako je moguće da se primjenjuje sila prema migrantima u novoj zemlji članici - na vašim granicama?"

- Već smo bili suočeni s takvim komentarima na koje smo odgovorili detaljno - zanijekavši sve optužbe. Kad god je bilo nekog znaka, dojave da je hrvatska policija postupala neprikladno, proveli smo internu istragu. Uvjeravam vas da hrvatska policija prva zaustavlja migrante na zapadnobalkanskoj ruti u skladu sa zakonima EU-a, Schengena te nacionalnim zakonima, rekao je ministar Davor Božinović. 

Na sastanku neformalne naravi, što znači da se na njemu ne donose odluke, sudjeluje i povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders i Laura Kodruta Kovesi, prva glavna europska tužiteljica.

Podsjetimo, optužbe o nezakonitom postupanju s migrantima uglavnom su dolazile iz BiH u čemu je prednjačio bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić.

 

M.M.