Izabrani predsjednik Zorana Milanovića je u predizbornoj kampanji istaknuo da se on zalaže za izravan dogovor sa SAD-om oko kupnje borbenih zrakoplova bez natječaja.

Tome se u srijedu javno suprotstavio predstojnik Ureda premijera i supredsjedatelj Povjerenstva Zvonimir Frka Petešić, rekavši da je on protiv direktnog dogovora sa SAD-om jer se “time državi umanjuje manevarski prostor u pregovorima”.

Zadrže li se takva oprečna stajališta i nakon stupanja Milanovića na dužnost, to će dovesti do sukoba s premijerom, ali i do daljnjeg otezanja postupka nabave, piše Jutarnji list.

Međuresorno Povjerenstvo na temelju iskazanog interesa definiralo je šest država kojima treba uputiti zahtjeve za konačnu ponudu. Ponude bi trebale uključivati dva nova tipa aviona i četiri rabljena.

O tome su supredsjedatelji Povjerenstva Zvonimir Frka Petešić i viceadmiral Robert Hranj prije mjesec dana obavijestili Vijeće za nacionalnu sigurnost koje je odobrilo njihov izbor.

No, zahtjevi nisu poslani, a Frka Petešić je u srijedu izjavio da “odluke Povjerenstva o nabavi borbenih aviona nema jer se nije htjelo kompromitirati predsjedničku kampanju i biti remetilački faktor”. I ponovo je najavio kako će zahtjevi biti uskoro upućeni, ali da je to tehnički proces lišen visoke politike.

Povjerenstvo je odlukom Vlade osnovano još u srpnju prošle godine, uz obećanja da će novi proces nabave s obzirom na već jedan odrađen natječaj ići mnogo brže. No, nakon šest mjeseci odabranim državama nisu upućeni ni zahtjevi za ponudama niti je zapravo poznato tko bi ih trebao poslati.

Glasnogovornik Vlade službeno tvrdi da zahtjeve šalje MORH, a u MORH-u neslužbeno tvrde kako oni s time nemaju veze i da je to zadatak Povjerenstva i Vlade. U Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru već dulje vrijeme vlada nezadovoljstvo ovakvim sporim radom Povjerenstva i nedonošenjem odluka. Naime, tehničke studije su odavno završene, stručni dio posla je obavljen i sada je na politici da odradi svoj posao.

Dodatna nelogičnost hrvatskog natječaja leži i u činjenici da Vlada nije odredila financijski okvir za ovaj posao. Hrvatska je tako jedina zemlja koja je u procesu nabave borbenih aviona, a koja nije unaprijed objavila koliko novca namjerava izdvojiti za taj posao. Naši sugovornici tvrde da će Vlada “saznati” koliko ima novca za ovaj posao tek kad stignu ponude.

Osim za nabavu aviona, Povjerenstvo je zaduženo i za pronalaženje rješenja za obuku pilota za te avione. Naime, MORH je još prošle godine izdvojio sredstva i selektirao pilote za obuku, ali nakon propasti posla s Izraelom to nije realizirano.

Zbog toga je Povjerenstvo dobilo zadatak da riješi i to pitanje. No nema informacija da je Povjerenstvo po tom pitanju išta napravilo.

Stoga je logično zaključiti kako za mandata Plenkovićeve Vlade nabavka borbenih zrakoplova neće biti okončana.

M.M.