Već u izbornoj noći bilo je očito koga predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković pokušava označiti glavnim krivcem za poraz HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima.

Govoreći naime o "nepotrebnom skretanju HDZ-a udesno" Jandroković je zapravo želio amnestirati sebe kao glavnog tajnika zaduženog za stranačku operativu i oštrice kritike uputiti prema voditelju kampanje Ivanu Anušiću i koordinatoru za drugi izborni krug Milijanu Brkiću.

-Strategija nam nije bila pobjednička, a bila je desnija kampanja no što je u stilu HDZ-a. Ta odluka bila je na razini stožera, koji je odlučio voditi kampanju. Tražili smo rješenja nakon prvog kruga, u kojem nismo ostvarili željeni rezultat i pokazalo se da ta vrsta politika, desnija od one koju vodi HDZ, nije bila dovoljna za pobjedu, izjavio je Jandroković u izbornoj noći.

Promtno mu je iste večeri odgovorio Brkić.

-Ne bih se s time složio. Imali smo centrističku kampanju za europske izbore pa smo dobili 23 posto. Sad smo imali desnu kampanju pa smo dobili 48 posto. Dakle, vidimo što birači i simpatizeri HDZ-a podržavaju. HDZ je stranka desnog centra, nikakve ekstremne desnice, ali isto tako nije stranka centra i od centra lijevo. Dakle, hrvatski birači su poslali poruku i mislim da će svatko tko je korektan iz toga izvući pouku, kazao je Brkić odgovarajući u izbornoj noći Jandrokoviću.

Sudeći prema informacijama koje je objavio Dnevnik.hr, i sinoć održanu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a obilježilo je svojevrsni nastavak "pripetavanje" Gordana Jandrokovića i Milijana Brkića.

Kako doznaje Dnevnik.hr, iskusni HDZ-ov operativac čijim je dodatnim angažmanom nakon prvog kruga broj glasova HDZ-ov kandidatkinje s 507.626  u prvom krugu, porastao na 929. 488 glasova u drugom, u analizi je iznio svoju teoriju brojki koja je na prošlim izborima išla u prilog Ivi Josipoviću, a Zoranu Milanoviću na ovim izborima.

Jandroković mu je, sudeći prema neimenovanim izvorima, iznova spočitnuo zbog "skretanja udesno" u drugom krugu izbora, što je po njegovoj teoriji "mobiliziralo birače SDP-a".

-To se vidi po izlaznosti u županijama koje su sklone SDP-u. Pokazuje da je kampanja mobilizirala birače lijevog centra toliko da se ponovio uspjeh Kukuriku koalicije iz 2011., rekao je Jandroković.

-Jesmo li se dovoljno okupili?, zapitao se Brkić i iznova upozorio da HDZ iz rezultata ovih izbora mora izvući pouku.

Sudeći prema pisanju Jutarnjeg lista, u raspravi je Brkić, spominjao i Istanbulsku konvenciju te je, među ostalim, kazao kako je bio pogrešan način kako se ta tema komunicirala s javnošću, te je podsjetio kako je ljudima na terenu trebalo pojasniti sve oko toga.

Na sastanku je Brkić također demantirao kako je najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, ali i otvorio pitanje datuma održavanja unutarstranačkih izbora, što je ostavljeno za iduću sjednicu vrha stranke.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, naime, još nije prelomio želi li na parlamentarne izbore prije unutarstranačkih, ili će se sve odvijati u očekivanim terminima.

 

M.M.