Šesnaest sekundi u utorak navečer bilo je dovoljno predsjednici Republike i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović da “rasturi” cjelokupni obavještajni sustav RH optužbom da u njemu vlada korupcija, piše Jutarnji list.

“Ja se već godinama borim s korupcijom u samim službama - i u SOA-i i VSOA-i i drugim službama”, poručila je na početku sučeljavanja predsjedničkih kandidata predsjednica koja “u skladu s Ustavom i zakonom surađuje s Vladom u usmjeravanju rada sigurnosnih službi”, istaknula je predsjednica Republike i aktualna predsjednička kandidatkinja HDZ-a tijekom sućeljavanja.

Dan kasnije tu je izjavu pokušala ublažiti. Međutim šteta je počinjena.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio očitovanja

Od službenih institucija na teške optužbe o korupciji u obavještajnoj zajednici u srijedu je jedini reagirao predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić.

U izjavi za Jutarnji list kazao je da je u povodu predsjedničinih izjava o korupciji u SOA-i i drugim službama o tome zatražio očitovanje od Vlade, Državnog odvjetništva, SOA-e i VSOA-e.

-Ma predsjednica pokušava sanirati štetu, kazao je Ostojić, ali nije želio konkretizirati na što točno misli.

Izvori iz HDZ-a: Očito postoji strah da nešto ne izađe van

Izvori Jutarnjeg lista u HDZ-u, međutim, podsjećaju na riječi Vladimira Šeksa sa samog početka kampanje kada je šokirao javnost tvrdnjom kako se u kuloarima priča da postoji nekakva kompromitirajuća Kolindina snimka koja će uoči izbora biti puštena u javnost.

-Kako je kampanja sve prljavija, ovim istupom predsjednica zapravo simpatizere svojih protukandidata unutar obavještajnog sustava upozorava da se ne igraju i ne svrstavaju u kampanji, kažu izvori iz vrha HDZ-a.

Već se godinama tako u javnosti spekulira o snimci Grabar-Kitarović s rođendanske zabave koju je organizirao Zdravko Mamić.

-Sad očito postoji strah da nešto ne izađe van. Originalno ili iskonstruirano, nije važno. Stoga je predsjednica krenula u žestoki napad, smatraju izvori Jutarnjeg lista u vladajućoj stranci.

Nesporazumi od ranije

Naravno, podsjećaju i na smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića 2016. godine upravo na inzistiranje predsjednice koja je tvrdila da je izgubio njeno povjerenje. Tada je bilo potrebno čak 50 dana da se ona i tadašnji premijer Tihomir Orešković dogovore oko njegova nasljednika.

Bivši ravnatelj SOA-e, Dragan Lozančić u međuvremenu je postao savjetnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, što je Zoran Milanović javno problematizirao.

Isto tako, nikada do kraja nisu razjašnjenje ni okolnosti smjene predsjedničina nekadašnjeg savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića. On je javno tvrdio da mu je uz prijetnje odluku o smjeni priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e. Predsjednica je oštro demantirala da je ravnatelju SOA-e naložila da Radeljiću kaže da je smijenjen.

 

M.M.