I ove godine u Škabrnji, malom mjestu nadomak Zadra, koje je iznimno stradalo u vrijeme velikosrpske agresije, dostojanstveno i mirno obilježit će se 28. obljetnica stradanja.

Sve će početi u nedjelju, 17. studenoga 2019. u 17 sati paljenjem svijeća u Ulici 18. studenoga 1991. Sat vremena kasnije u Crkvi UBDM održat će se koncert dugovne glazbe zbora Condura Croatica iz Zadra.

Na sam dan velike tragedije, u ponedjeljak, 18, studenoga, od 9.30-10 bit će okupljanje sudionika na zapadnom ulazu u mjesto (ulaz u Škabrnju-Ambar) na početku Ulice 18. studenoga 1991.

Od 10 - 10,20 predviđen je komemorativni program, a potom će krenuti kolona sjećanja (do spomen obilježja masovne grobnice), gdje će se položiti vijenci i zapaliti svijeće za sve poginule i nestale u Domovinskome ratu. Zajednički vijenac svih izaslanstava položit će predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskoga rata.

U 11 sati počet će sveta misa za sve stradale u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Nakon mise, oko 12 sati, kolona sudionika komemoracije krenut će put mjesnog groblja sv. Luke, gdje je predviđeno i polaganje vijenaca na središnjem križu kod spomen obilježja.

Očekuje se na desetine tisuća sudionika, najviše do sada.

Škabrnju i njezine žrtve velikosrpske agresije nikada ne smijemo zaboraviti.

 

Mladen Pavković