Saborski zastupnik HDZ-a i najizgledniji kandidat za Plenkovićevog nasljednika, Davor Ivo Stier,  kritizirao je na svojem Facebook profilu najavu vrha HDZ-a da će se ubuduće sankcionirati 'iščašeno' ponašanje članova stranke na društvenim mrežama i WhatsApp grupama.

-Tražit će se reakcija nadležnih županijskih i gradskih organizacija. Po tim grupama često se pišu laži, neke su objave na rubu govora mržnje, i tome treba stati na kraj. I ne radi se samo o grupama, nego će se obratiti pozornost na svaki oblik nelojalnog ponašanja, rekao je Jutarnjem listu sugovornik blizak vodstvu stranke.

Na nova pravila koja ograničavaju slobodu govora reagirao je u nedjelju Davor Ivo Stier.

-Nakon pada Berlinskog zida, hrvatski je narod na demokratskim izborima 1990. odbacio komunizam i potvrdio višestoljetnu želju za samostalnost, kao što piše u Ustavu. Zato smo u Hrvatskom saboru ovog tjedna branili prijedlog da 30. svibnja bude Dan državnosti. Nakon 30.5.1990. zajamčene su također demokratske i građanske slobode donošenjem Božićnog Ustava.

Tako čl. 36 Ustava kaže: “Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva”.

Također, u čl. 6 piše: “Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima”.

Dakle, ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova. Plasiranje priče u javni prostor da se namjerava uvesti takav nadzor šteti ne samo pojedinoj stranci već svim građanima i demokraciji u Hrvatskoj, jer demokracija podrazumijeva odgovornost i slobodu od političkog zastrašivanja.

Zato kada se ovih dana prisjećamo pada Berlinskog zida, odzvanjaju još jače riječi Svetog Ivana Pavla II. koje su prethodile padu komunizma. “Ne bojte se!”", napisao je Stier.

Raspravu otvorio Vladimir Šeks

Sudeći prema pisanju Večernjeg lista Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da se sankcioniraju svi članovi stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku "šire mržnju, prijete ili tek kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i samog Andreja Plenkovića".

-To se odnosi i na istupe u javnosti, ali šefa HDZ-a i vodstvo te stranke posebno su zabrinuli tzv. WhatsApp, Viber i Facebook pokreti otpora u kojima se piše protiv Plenkovića i odluka vodstva stranke, i to na posebno grub način koji, prema njihovim riječima, zadire u domenu mržnje i prijetnji, navodi isti izvor.

Raspravu na sjednici Predsjedništva, kao i obično, otvorio je Vladimir Šeks koji je, kažu izvori Večernjeg lista, tražio uvođenje cenzure, obračun s neposlušnima i “rezanje glava”.

Izvori iz HDZ-a tvrde kako je među tim skupinama najbrojnija jedna WhatsApp grupa nazvana “Uskoci i hajduci” – neformalna skupina ljudi sklonih narodnjaštvu, konzervativizmu i kršćanskoj demokraciji. Ta je grupa osnovana 2016., ima 235 članova iz cijele Hrvatske, u kojoj možda pet posto članova grupe spada u Plenkovićeve poklonike, a sve ostalo njegovi su veliki kritičari.

Sudeći prema izvorima Večernjeg lista član jedne od tih grupa (bio) je i Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a i Plenkovićev savjetnik, te vjeruju da je on osobno Plenkovića i upozorio na sadržaj koji se piše i distribuira se u tim grupama.

 

M.M.