Predsjednik Vlade Andrej Plenković opovrgnuo je u četvrtak spekulaciju da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom Kongresa Europske pučke stranke (EPP) održati govor u Hrvatskom saboru, istaknuvši da Vučić ima pravo doći na Kongres jer je ga je pozvao predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Plenković je nakon sjednice Vlade novinarima komentirao medijske navode o tome da će Vučić održati govor u Hrvatskom saboru, jer je predviđen za govornika na Kongresu EPP-a, koji će se održati u Zagrebu od 19. do 21. studenoga.

-Nije dobro iznositi laži u eter koje onda drugi prenose, to je jako važno za kulturu slobode medija i profesionalno izvještavanje, ne treba lagati, rekao je Plenković.

Vjeruje da neće biti drame oko Vučićeva dolaska, iako su novinari napomenuli kako se za prošli Vučićev posjet prosvjedovalo. Kaže kako se sa srbijanskim predsjednikom viđa često na međunarodnim sastancima.

-Danas smo skupa u Ženevi. Mi se viđamo na brojnim sastancima, kazao je.

Što se tiče dolaska Vučića u Zagreb, Plenković ističe kako on ima pravo doći jer je pozvan.

-On je sa svojom strankom pridruženi član EPP-a, pozvan je, pozvao ga je predsjednik Daul, ako želi doći, doći će, istaknuo je.

Kongres EPP-a održat će se u Areni Zagreb, a očekuje se dolazak 2000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice.

-Mnogi su potvrdili dolazak, koliko je meni poznato, gospodin Vučić još nije, rekao je Plenković.

Na pitanje je li u redu da Vučić dolazi u Zagreb na skup koji će se održati dan nakon obljetnice pada Vukovara, Plenković je odgovorio kako mu nije jasno zašto vežu ta dva događaja jer je datum održavanja Kongresa EPP-a definiran još prije dvije godine.

-Zašto mistificiramo nešto? Apeliram na sve vas da snizite ton činjenja nenormalnim nečega što nije nenormalno, poručio je Plenković.

Podsjetimo, iz HDZ-a su također odbacili neistine N1 televizije prema kojima Aleksandar Vučić drži govor u Hrvatskom saboru.

-Vezano za ponovno širenje laži i dezinformacija oko održavanja Kongresa EPP-a u Zagrebu, naglašavamo kako Aleksandar Vučić nije predviđen kao govornik na sjednici Predsjedništva i Političke skupštine EPP-a 19. studenog koja će se održati u prostorijama Hrvatskog sabora, kako se to navodilo na portalu N1 televizije, priopćeno je iz HDZ-a.

 

M.M.