Osječko-baranjski župan Ivan Anušić danas bi na Predsjedništvu HDZ-a trebao biti potvrđen kao voditelj stožera aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u borbi za njezin drugi mandat na čelu države. Glasnogovornik kampanje bit će Zoltan Kabok, koji je početkom ove godine postao glasnogovornikom HDZ-a, piše Večernji list.

Kampanju će, pak, voditi tim od tridesetak najužih suradnika – zaduženih za kreiranje strategije, marketing, medije i odnose s javnošću, disperziranih po cijeloj Hrvatskoj.

– Disperzirat će se to onda, naravno, na cijelu Hrvatsku, svaka županija i grad imat će svoju obavezu, svoj stožer, izborne i predizborne aktivnosti, kao i u svim dosadašnjim izborima – istaknuo je Ivan Anušić , koji je i čelnik osječko-baranjskog HDZ-a.

Još se definiraju sadržajni obrisi i strategija, ali predsjednica će se u kampanji, otkriva Anušić, svakako fokusirati na demografiju i mlade, zatim vanjsku politiku te jačanje hrvatskih institucija.

– Što se tiče same taktike, u ovome trenutku ona glasi: ne obaziremo se na druge i ne vodimo našu kampanju onako kako bi to možda željeli protukandidati. Naša će kampanja, i do sada je to već dokazano, a tako će se nastaviti i kad ona službeno započne, biti afirmativna, okrenuta budućnosti, kao što je to bilo i svih pet godina mandata Kolinde Grabar-Kitarović. Tu nema nikakve dileme, niti ćemo imati problem s tim tko nam je protukandidat niti ćemo se prilagođavati njihovoj taktici. Neka se oni prilagođavaju našoj taktici – poručuje Anušić, te dodaje kako će predsjednica objavu kampanje upriličiti tijekom rujna.

Bez obzira na kritike koje je predsjednica upućivala Vladi Republike Hrvatske u ne tako dalekoj prošlosti, Anušić tvrdi da je njezin odnos s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem “sasvim korektan” te da su njihove navodne nesuglasice “napumpane i dignute u nebesa”.

– Na razini i premijera i predsjednice nema nikakvih otvorenih pitanja, stvarno! - zaključio je Anušić.

Podsjetimo, kao mogući članovi Izbornog stožera spominjani su Damir Jelić, Ivan Penava, te Ivo Ivančić, direktor Veleučilišta Vern i bivši zastupnik HDZ-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je potvrdio da će na današnjem zasjedanju Predsjedništva HDZ-a istaknuti kandidaturu Dubravke Šuice za povjerenicu Europske komisije, a za novog političkog tajnika HDZ-a predložiti će potpredsjednika Hrvatskog sabora Antu Sanadera.

 

M.M.