Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o obrani kojim se uređuje postupak osnivanja međunarodnih vojnih zapovjedništava, odnosno osnivanje centra za obuku helikopterskih posada sa sjedištem u Zemuniku, a uređuje se i normativni okvir te pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga.


- Zakonom se uređuje osnivanje međunarodnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela sa zadaćom razvoja zajedničkih ciljeva koje su države prihvatile i koje proizlaze iz članstva u međunarodnim organizacijama - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Svrha je centra obučiti posade višenamjenskog helikoptera za provedbu nekonvencionalnih zadaća zračnih snaga, objasnio je te naglasio da je to prvi put da će se u Hrvatskoj formirati jedno takvo zapovjedništvo.

-Hrvatska će od SAD-a u tu svrhu dobiti dva nova helikoptera "crni jastreb" vrijedna 350 milijuna kuna, "baš u potpori osnivanja tog središta, a u daljnjoj je viziji formiranje centra izvrsnosti u Zemuniku, zaključio je ministar Krstičević.

Proizvođačima mandarina 20 milijuna kuna

Vlada je također usvojila program potpore za proizvođače mandarina za 2019., a sredstva za provedbu programa od 20 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je tom prigodom kako je mandarina jedan od proizvoda u kojem smo samodostatni, proizvod koji je zaštićen na razini EU-a, proizvod po kojem smo poznati izvan Hrvatske.

Najavio je i da će potkraj lipnja ići s posebnom potporom za proizvođače jabuka koji su također u teškoćama i čim se završe pravne procedure i razgovori s EK, i ta potpora će doći na Vladu.

 

M.M.