„Htjela bih poruku reći i srbijanskoj javnosti, odavde. Mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja diktiraju politiku. Politiku i međunarodne odnose moramo definirati mi, državnici, i naravno ogromna većina naših građana, koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj zato što jednostavno moramo razgovarati o pitanjima koja opterećuju naše odnose i moramo raditi na boljitak naših država i naroda“ – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prigodnom službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Zagrebu prošli tjedan.

Nema u govoru Predsjednice marginalaca i nisu spomenuti, osim ako to nisu oni koji su se spontano ili plaćenički prepoznali – ako nikako drugačije, a onda po 0,5% dobivenih glasova na svim dosadašnjim izborima za Hrvatski sabor?!

Ti samoprozvani i samoprepoznati marginalci nisu ratnici, ali slave tuđe pobjede, a neki od njih čak obilno uživaju u subnorskom statusu privilegija, s jedne i druge strane Drine. Ne smije se zaboraviti da je poruka upućena i srbijanskoj javnosti!

Zašto su se pojedini branitelji prepoznali i sebe smjestili u „marginalce“, čak i neki visoki dužnosnici stranke na vlasti(?!), to znaju samo oni. Je li se dogodilo po hinjenom ponosu, uzaludnom prkosu, ili su vođeni, svejedno je, ali nitko od njih nema mandat u to uvlačiti časnu braniteljsku populaciju, jer se na taj način srbijanski predsjednik, Aleksandar Vučić, koristi za „građanski rat unutar HDZ-a, ali i Hrvatske“, uperen konkretno protiv predsjednice Republike Hrvatske.

To je ujedno i plan stvaranja dodatnih animoziteta između dvije susjedne države i dva kršćanska naroda. Upravo su ti "kostimirani hrvatine" svima nevažni osim sebi samima. To sigurno nisu branitelji niti stradalnici iz Domovinskog rata, jer predsjednica Republike Hrvatske najviše je njihova predsjednica.

Upravo je ona prekinula politiku svojih prethodnika, Stjepana Mesića i Iva Josipovića, koji su svoje mandate otvoreno posvetili obezvrijeđivanju branitelja i Domovinskog rata, odnosno rashrvaćivanju Hrvatske.

Ovo što se dogodilo za vrijeme i nakon posjeta Aleksandra Vučića je dio hibridnog rata protiv Republike Hrvatske: ovaj put pljuvanje po Predsjednici i dovođenje u otvorenu sumnju njezine državničke odluke. Prema Ustavu i zakonima predsjednica Republike Hrvatske ima pravo i odgovornost kreirati i provoditi državnu politiku i međunarodne odnose. Gdje to rub određuje središte i kako se zove takvo društvo i država: vladavina gomile i besprizornih?

U ovom slučaju „marginalaci“ (braniteljski sinekuristi i skupina političkih očajnika koje grozničavo žele biti u javnosti) politički su upotrebljeni u pokušaju da se na bilo koji način kompromitira Pantovčak i pripremi teren za predstojeće predsjedničke izbore. Cilj je razbiti biračko tijelo sklono aktualnoj Predsjednici, da kandidat Mesić-Josipovićevog političkog spektra zasjedne na Pantovčak. Nije Kolinda Grabar Kitarović započela predizbornu kampanju, nego je uveliko počelo njeno političko rušenje u kojem svoje uloge imaju politički marginalci s lijevog i desnog političkog spektra.

U rušiteljskom je pogonu podgrijana i tek ponešto osvježena postava „hrvatskog“ agitpropa s kreatorom "Barbike" i bivšim kreatorom Josipovićeve predsjedničke kampanje, Krešimirom Macanom, na čelu. Krešimir Macan, sad u službi novog gospodara izvodi prokušane trikove i operacije koje je koristio tijekom nekih drugih zaposlenja i poslova, a politički "marginalci" su mu dobra i zahvalna publika, „korisne budale“, rekao bi jedan poznati sociolog.

Predsjednica je podržala demokratsko pravo na prosvjed, ali nije pristala da ulica vodi politiku linča, tako to rade Srbijanci. Tko se s time ne slaže i ne može podnijeti, doista je marginalac i svog pobratima marginalca neka potraži u Srbiji. Ukoliko već to nije učinio?

Republiku Hrvatsku nije posjetio vuk nego vučić, „nomen est omen“. I može Vučić „furati“ gedžovansko-četnički gard i medenousno se smijuljiti ako ga to veseli, no Aleksandar Vučić, taj i takav, došao je krotko i skrušeno, „ad limina“ pokloniti se blaženom kardinalu Alojzu Stepincu.

U ovome trenutku i ubuduće, za Srbe i Srbijance, za Republiku Srbiju, svetosavce, prave vučiće i lažne vukove, Republika Hrvatska je globalna sila, članica EU-a i NATO saveza, koja može dugoročno odrediti sudbinu Srbije i Srbijanaca, i Aleksandar Vučić to dobro zna. Stoga se došao toj sili dodvoriti, a trikove koje je izvodio bili su namijenjeni srbijanskoj javnosti, srpskoj manjini u Hrvatskoj. To Vučićevo dodvoravanje sili, pokušala su iskoristiti određena središta za rušenje institucije hrvatske predsjednice. Za to su iskorišteni politički marginalci, i ciljano instrumentalizirani za potrebe politike "povratka na staro". Pojedinci i skupine iz braniteljske populacije, koje su nasjele na takve jeftine trikove, trebaju o svemu još jedanput dobro promisliti!

 

Damir Nuić