Govoreći o povjerenju u Haški sud u emisiji "Otvoreno"  Nino Raspudić je kazao kako će presuda "šestorci" u BiH biti iskorištena za dodatno usložnjavanje stanja.

-Presuda bosanskohercegovačkoj  šestorci  za stanje u BiH, odnosno za tri zasebne cjeline koje djeluju jedna pored druge,  znači pojačavanje  frustracije i osjećaj nepravde u slučaju Hrvata, pojačavanje političkih apetita Bošnjaka na prostoru Federacije BiH i na štetu Hrvata,  dok  za Srbe znači uvjeravanje kako su do sada bili u pravu s politikom koju su vodili - istaknuo je Raspudić.

>>

Podsjetio je kako su sudac Agius i tužitelj Kenneth Scott, koji su radili na predmetu bosanskohercegovačke "šestorke", nedavno boravili u Sarajevu i istočnom Mostaru

-Tužitelj Kenneth Scott je prije par tjedana boravio u istočnom Mostaru kao dragi gost Safeta Oručevića, ratnog gospodara istočnog Mostara - istaknuo je Raspudić.

>>

Dodao je kako su Safet Oručević, Fatima Leho i Sefer Halilović u vrijeme napadne operacije Armije BiH, poznate pod nazivom Neretva 93., pregovarali s Ratkom Mladićem.

- Cilj operacije Neretva 93. bilo je ovladavanje dolinom Neretve i izbijanje u Ploče. Dakle u drugu državu. U tom su razdoblju Oručević i Mladić na tom području imali zajedničke interese - podsjetio je Raspudić, očito aludirajući na inicijative lorda Dawida Owena.

>>

Podsjetimo, pod Oručevićevom zaštitom u istočnom Mostaru djeluje “Centar za mir i multietničku suradnju”,  koji poručuje da će nastaviti s procesuiranjem osoba osumnjičenih za ratne zločine.

 

M.M.