Predsjednik Vlade Andrej Plenković večeras i sutra boravit će u radnom posjetu Mostaru, u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda.

-Dogovorili smo da početkom idućeg tjedna dođemo u Mostar, sastanemo se s vodstvom Hrvata i braniteljima i uputimo poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske - rekao je Plenković u petak u Zagrebu na konferenciji za novinare hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Plenković će s Čovićem razgovarati večeras, a utorak ujutro na rasporedu ima sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora. 

>>

Čović je u petak istaknuo da Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se u Den Haagu događalo ovih dana.

-Želimo stati iza svakog časnog pripadnika HVO-a i ohrabriti te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH - izjavio je tom prigodom Dragan Čović.

>>

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u srijedu će pred Vijećem sigurnosti govoriti o ovoj temi.

-Haški sud osnovan je sa svrhom primjene postojeće međunarodnog i humanitarnog prava, ali nije bio ovlašten stvarati nove pravne doktrine. Nažalost, Haški sud je očito upao u zamku i pokušao je donositi umjetnu ravnotežu krivnje. Haški sud nije ispunio svoju temelju svrhu jer činjenica postojanja zločinačke politike Slobodana Miloševića nije osuđena. Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni. Hrvatska je uz vas. Danas vidimo koliko su nas koštali neki postupci bivših hrvatskih dužnosnika. Nitko drugi, pa ni Haški sud, neće pisati našu povijest. O tome ću sljedeći tjedan govoriti pred UN-om koji je osnivač Haškog suda - kazala je predsjednica Republike u obraćanju javnosti povodom Haške presude  nekadašnjem političko-vojnom vodstvu HR Herceg Bosne.

 

M.M.