BiH ima najviše stranih boraca – građana koji su se pridružili ekstremistima u Siriji i Iraku – po stanovniku, upozorio je u Zagrebu pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee.

– Fenomen radikalizma jača. Katkada jest povezan s religijom, a pokatkad nije. Kakvi god da su izvori radikalizma, prijetnja su za stabilnost zemalja u regiji, posebice zemalja sa slabim institucijama. Na Hrvatsku izravno utječu događaji u BiH zbog 1000 kilometara duge granice koju dijele dvije zemlje – dodao je Yee, koji se u Zagrebu zaustavio kako bi razgovarao s ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom te čuo hrvatska stajališta o BiH uoči sastanka Vijeća za provedbu mira u toj državi.

Opasnost od terorizma i stranih boraca te destabilizacija stanja i “povećana aktivnost Rusije”, kako je rekao, stavlja BiH u fokus aktivnosti zapadne diplomacije i obavještajnih zajednica te NATO-a koji je u novom izvješću o zapadnom Balkanu, koje nije za javnost, nabrojio niz ugroza, od hibridnog ratovanja do islamskog radikalizma. 

Podsjetimo, na problem islamskog radikalizma u BiH već je upozorio general NATO-a  i Petar Pavel  ali i  hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

-Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko tisuća već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku neovisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije. Moja želja za sve državljane BiH, pripadnike svih triju naroda čiju konstitutivnu jednakopravnost zastupam, jest da oni žive u miru, prosperitetu i da se nikada ne ponovi ništa slično onome što je bilo 90-tih godina i da krenu ka boljem životu u kojem će se poštivati svaki pojedinac bez obzira na njegove pripadnosti' - upozorila je Grabar- Kitarović ovih dana u Dubrovniku.

Međutim, takve ocjene nisu se svidjele ministru sigurnosti BiH, Draganu Mektiću i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću koji su se priključili osudama nekih dužnosnika koji su kritizirali istupe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Izetbegović je išao toliko daleko da je hrvatsku predsjednicu optužio za miješanje u unutarnje stvari u toj zemlji.

 

M.M.