Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković opovrgnuo je medijske spekulacije da su prekinuti pregovori između HDZ-a i Mosta, istaknuvši kako se oni normalno odvijaju sukladno dogovorenom hodogramu.


-Nema nikakvog prekida pregovora. Oni se normalno odvijaju sukladno dogovorenom hodogramu - kazao je Plenković novinarima uoči početka 8. konferencije Dan velikih planova, dodajući kako postoje kontakti s Mostom na stručnoj razini te za ponedjeljak najavio nastavak formalnih razgovora između dviju stranaka.

Inače, medijsku informaciju da su članovi Mostovog pregovaračkog tima iznenada prekinuli pregovore oko formiranje saborske većine i vlade s HDZ-om oštro su u četvrtak demantirali i iz Mosta, ocijenivši je neistinitom, netočnom i zlonamjernom.

Plenković, međutim, nije decidirano odgovorio na novinarski upit je li točna informacija da se čelniku Mosta Boži Petrovu nudi mjesto predsjednika Sabora.

-Ništa se ne nudi, već se razgovara o mnogim pitanjima, pa tako i o ustroju vlade i podjeli dužnosničkih pozicija u Saboru - istaknuo je Plenković, iznova opovrgnuvši tvrdnje da HDZ pregovara s HNS-om i HSS-om.

Vezano uz izjavu potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da u javnim poduzećima poput HEP-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda trebaju biti i pripadnici nacionalnih manjina, poručio je kako HDZ želi stvoriti novu političku praksu.

-HDZ želi da u sadašnjoj političkoj situaciji, kada glasovi zastupnika nacionalnih manjina nisu u situaciji da arbitriraju tko će biti na vlasti, stvori političku kulturu i praksu da vlade, prije nego stupe na dužnost, s manjinama dogovore hodogram važnih pitanja zaštite prava nacionalnih manjina, kako bi se u društvu kreiralo tolerantno ozračje - pojasnio je Plenković te dodao kako prirodnim smatra da u 2016. godini manjinski zastupnici podupiru rad vlade, a vlada omogući realizaciju njihovih prava i programa.    

Osvrnuo se i na jučerašnji susret s Jean-Claude Junckerom.

-DORH, ministarstva financija i vanjskih i europskih poslova vode vrlo detaljnu i analitičnu komunikaciju. Samo sam u razgovoru s Junckerom kazao da vodi računa o tom osjetljivom dosjeu i ima na umu interese i hrvatskih poreznih obveznika i države, a u kontekstu zakona koji je velikom većinom donesen u Hrvatskom saboru - zaključio je Plenković.      

 

R.H.