U vrlo zanimljivom trenutku u javnost je procurila informacija da je Zoran Milanović u Odjelu za gospodarski kriminalitet Policijske uprave zagrebačke, na prijedlog USKOK-a, u svojstvu osumnjićenika ispitivan radi sumnji u pranje novca.

Navodi o sumnjičenju Zorana Milanovića za protuzakonito postupanje s novcima poreznih obveznika, što su USKOK i Dinko Cvitan ubrzo preimenovali u navodni gospodarski kriminal, nisu postali tema mainstream medija u Hrvatskoj, niti su se snimke Milanovićevoh ispitivanja iz USKOK-a i MUP-a pojavile u javnosti.

Milanovićeve probleme sa zakonom potvrdio je njegov raniji suradnik, Slavko Linić, koji je u međuvremenu postao jedan od njegovih najžešćih oponenata.

- Budimo iskreni, kada sam kao volonter bio zadužen za financije SDP-a, onda sam obaviješten o tome da je ta PR agencija dio novaca usmjeravala na tvrtku za koju je nalog dao Milanović! Imam takva saznanja i znam da se to događalo. S obzirom da to nije išlo preko računa SDP-a, u tom dijelu nemam papire, ali organi koji su za to zaduženi, mogu sve pronaći u PR agenciji i tvrtci koju je Milanović nominirao. Riječ je o iznosu od preko 300.000 kuna! Znam da je nekakva istraga o tome krenula, ali mene nitko o tome ništa nije pitao! - istaknuo je Slavko Linić i dodao da za sve postoje računi i dokazi.

Zanimljivo je da se sve to događa pred prijevremene parlamentarne izbore, uoči kojih Zoran Milanović i SDP očekuju snažan vjetar u leđa upravo od medija i PR agencija koji svakodnevno fabriciraju razne afere u drugim strankama, dok istovremeno Zorana Milanovića veličaju kao novog-starog premijera.

Sporno poslovanje s agencijom Madison Consulting d.o.o.?

Ironično je i iznimno znakovito, da upravo u trenucima u kojima velike nade polaže u medije i PR agencije, Zoran Milanović preko jedne takve agencije pokušava oprati preko 300 000 kuna, za koliko se za sada naime zna.

Ime te agencije s kojom je Zoran Milanović, kako se osnovano sumnja, nezakonito poslovao je Madison Consulting d.o.o., a na njezinu je čelu Mladen Hrgarek, koji je očito, zajedno sa Zinkom Bardić, od Milanovića ponovo dobio taj posao.

Osoba kojoj su najviše pripisivane zasluge za SDP-ov i Milanovićev uspjeh na prošlim izborima, za što je uostalom i nagrađen milijunskim iznosom, je Alex Braun, čija je podružnica u Hrvatskoj upravo spomenuta Madison Consulting d.o.o. na čelu sa Mladenom Hrgarekom. Dakle nema nikakve slučajnosti.

Prema financijskom izvješću FINA-e, ukupni je prihod agencije Madison u 2012. godini iznosio 5,5 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na 2011. godinu, kada su prihodi bili 4,9 milijuna kuna. Na kraju godine Madison je ostvarilo dobit u vrijednosti od 907 278 kn, od čega je 861 914 kn isplaćeno jednom članu tog društva, čiji su jedini članovi Mladen Hrgarek i Davor Kostec.

Dakle, dobit je u odnosu na 2011. godinu, u odnosu na prethodnu godinu skoro udvostručena s obzirom da su 2010. imali zaradu od 555 000 kuna. Poznavatelji prilika na poslovnoj sceni takav pomak vide u činjenici da je upravo u tom razdoblju SDP bio na vlasti. No, da li je to i jedini razlog?

Osveta konkurencije?

Podaci o poslovanju PR agencija u tom razdoblju pokazuju da su sve ostale slične agencije poslovale lošije od prijašnjih godina. Drugo najbogatije PR društvo koje je poslovalo lošije, usporedi li se 2011. i 2012. godina, je društvo Premisa, zajedno s agencijom Predikat, koje je djelovalo na području Rijeke i Pule, gdje je u to vrijeme bio presudan utjecaj tadašnjeg ministra financija Slavka Linića.

Na čelu društva Predikat bio je Boris Lešić, inače unuk Jure Vukasovića. Spomenuta agencija se, kako doznajemo, 2014. pripojila agenciji Premisa, koja je do 2011. godine i Milanovićevog favoriziranja agencije Madison Consulting d.o.o. bila najbolje stojeća PR agencija u Hrvatskoj. Nakon pripajanja društva Predikat agenciji Premisa, Boris Lešić odlazi i u Studio Conex na čijem je sada čelu, koje se bavi praktičnim dijelom (dizajn, grafika, printanje, tiskanje) marketinga. Zanimljivo je što je Studiu Conex jedan od klijenata možda najuspješnija američka PR Agencija Boston Consulting, za koju poznavatelji odnosa kažu da je svojevrsni tržišni rival Braunovog Madison Consulting d.o.o.

Poznavatelji prilika na hrvatskoj PR sceni vjeruju da je upravo Milanovićevom poslovnom odlukom, za koju drže da je izravno pogodovala poslovanju Madison Consulting-a i dokinula dotadašnje PR poslovanje s bilo kojom drugom agencijom, oštetilo društvo Premisa i agenciju Predikat, odnosno oštetila Linićevu uhodanu partijsko-poslovnu mrežu, koju je on uspješno pleo više od 30 godina.

Po svemu sudeći, u ovom slučaju ne radi se samo o osveti političkog gubitnika, već i o znatnom financijskom gubitku za Linićev partijsko-poslovni krug. Stoga, insiderske informacije prema kojima je odabir trenutka u kome će netko od bivših Linićevih suradnika propjevati USKOK-u treba uzeti s vrlo velikom dozom vjerovatnosti.

Prijetnje Cvitanu i novi vjetrovi?

Međutim, iznova je zanimljiv odnos USKOK-a prema ovom slučaju koji je, bez obzira što se radi o očitim Milanovićevim pokušajem manipuliranja proračunskim sredstvima, istragu premjestio u sferu gospodarskog kriminaliteta. Ne treba isključiti niti mogućnost da se na ovaj način istraga pokušava pokrenuti prema dobiti od SDP-ove netransparentne imovine za koju mnogi, uključujući i Zemaljski sud u Munchenu, sve više pokazuju interes.

Hoće li ovaj slučaj završiti kao i dosadašnji slučajevi u kojima se ništa nije poduzimalo protiv očitih nepravilnosti u režiji SDP-a, ili Dinko Cvitan ima neki drugi razlog za uključivanje u status štićene osobe, uskoro ćemo vidjeti?

Zanimljivo je i vrlo znakovito da posljednjih dana u javnost sve više izlaze informacije o navodnim prijetnjama Dinku Cvitani, što mnogi doživljavaju kao izravnu posljedicu diranja u poslovno-privatni odnos Madison Consultinga sa Zoranom Milanovićem.

U odnos Zorana Milanovića s jedne i medija i PR agencija, uključujući i agenciju Madison Consulting, do sad nitko nije dirao, niti pokušavao dirati. Najnovija događanja, međutim, daju naslutiti da su se vremena promijenila i zapuhali novi vjetrovi, suprotni onima koji su taj odnos godinama držali podalje od očiju javnosti i interesa USKOK-a i DORH-a.

 

H. Krmpotić