Unatoč činjenici da je odluka o razrješenju veleposlanika Hrvatske u Francuskoj Ive Goldsteina već prošla Vladu, veleposlanik poznat po držanju Titove fotografije na radnom stolu se ne želi vratiti u Hrvatsku.

Sudeći prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, Goldstein je osobno nazvao tehničkog premijera Oreškovića te tražio da ostane u Parizu i nakon isteka mandata.

– Goldstein već dugo lobira za sebe – kazali su diplomatski izvori, potvrdivši da je Goldsteinu povratak u Zagreb mrska opcija.

Goldstein je na diplomatsku dužnost imenovan 2012. te mu ove godine istječe mandat, koji je Zakonom o vanjskim poslovima propisan na “uobičajeno četiri godine”.

Sveučilišni profesor Goldstein na dužnost veleposlanika imenovan je bez diplomatskog iskustva i nije karijerni diplomat, tako da nakon povratka u Zagreb karijeru neće nastaviti u Ministarstvu vanjskih poslova.

U svom je mandatu možda najviše ostao zapažen po tome što je u veleposlanstvu držao fotografiju Josipa Broza.

Izvori bliski diplomatskim krugovima otkrivaju da je upravo Goldstein imao određenu ulogu u političko-medijskoj kampanji "fašizacije" hrvatskog društva u medijskim i intelektualnim krugovima u Francuskoj.

 

M.M.